Ελλάδα

Μπαίνει σε εφαρμογή ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη

Μπαίνει σε εφαρμογή ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη
Ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη θα γίνει πραγματικότητα τις επόμενες μέρες.

Τις επόμενες ημέρες έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη με τον οποίο θα μπορούν οι πολίτες που είναι στο περίμενε να βγάλουν νέα ταυτότητα.

Τον Προσωπικό Αριθμό θα αποκτήσουν όλοι συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων.

Θα αντικαταστήσει οποιονδήποτε άλλο αριθμό για τις συναλλαγές μας με το δημόσιο (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμό ταυτότητας κ.λ.π.).

Θα αποτελείται από 12 αλφαριθμητικά στοιχεία εκ των οποίων τα 9 θα είναι το ΑΦΜ μας.

Όπως θεσπίστηκε με τον προαναφερόμενο νόμο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «ο Προσωπικός Αριθμός αποτελεί στοιχείο για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που συναλλάσσονται με τους φορείς του δημόσιου τομέα και χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) βάσει της εθνικής νομοθεσίας.»

Σύμφωνα χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τη διαδικασία χορήγησης του Προσωπικού Αριθμού, έχει λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες.

Αυτό θα σημάνει την έναρξη της διαδικασίας για την απόκτηση του ΠΑ μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myinfo η οποία θα τεθεί σε λειτουργία.

Ο υπουργός περιέγραψε την διαδικασία που θα ακολουθούν οι πολίτες για να διαλέξουν τον προσωπικό τους αριθμό, μέσω του οποίου θα διασυνδέονται με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα είπε, ότι «το myinfo είναι η πλατφόρμα όπου θα μπαίνουμε για να διαλέγουμε τον προσωπικό αριθμό -θα είναι τρία αριθμητικά ψηφία συν το ΑΦΜ μας, εμείς επιλέγουμε από τα τρία ψηφία τα δύο. Το σημαντικό είναι ότι παράλληλα με τη νέα ταυτότητα, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φτιάχνουμε έναν νέο τρόπο αυθεντικοποίησης πολύ πιο ισχυρό, παρέχοντας νέους κωδικούς (για όσους επιθυμούν να τους έχουν, ενώ όσοι θέλουν θα κρατήσουν τους παλιούς τους), ώστε να πάμε σε έναν ψηφιακό κόσμο που θα είναι πολύ πιο ασφαλής».

Εκκρεμεί Προεδρικό Διάταγμα και η πλατφόρμα myinfo στο gov.gr

Aς μη βιαστούν όμως οι πολίτες να αναζητήσουν την πλατφόρμα myinfo στο gov.gr, γιατί προς το παρόν απλά δεν υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες η ψηφιακή πλατφόρμα είναι έτοιμη να λειτουργήσει μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, αφού εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Θετική γνωμοδότηση για την εφαρμογή του μέτρου έχει δώσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, όμως απαιτείται και η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τι είναι ο Προσωπικός Αριθμός

Ο προσωπικός αριθμός (Π.Α.) καθιερώθηκε με τον νόμο 4727/2020 και όπως ορίζεται «αποτελεί στοιχείο για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που συναλλάσσονται με τους φορείς του δημόσιου τομέα και χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)»

Το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης του Προσωπικού Αριθμού του Πολίτη, η οποία εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι η συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να αναγραφεί στις νέες ταυτότητες.