Οικονομία

Δημιουργείται το μητρώο ιδιωτών κτηνιάτρων

Έρχεται το μητρώο ιδιωτών κτηνιάτρων Έρχεται το μητρώο ιδιωτών κτηνιάτρων
Δημιουργείται το μητρώο ιδιωτών κτηνιάτρων Δημιουργείται μητρώο ιδιωτών κτηνιάτρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βάσει των νέων διατάξεων που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου που έχει κατατεθεί στην βουλή. Το μητρώο ιδιωτών κτηνιάτρων δημιουργείται για την λειτουργία του νέου θεσμού του Κτηνίατρου εκτροφής.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την επιλογή των Κτηνιάτρων εκτροφής από τους κτηνοτρόφους , δημιουργείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μητρώο ιδιωτών κτηνιάτρων, το οποίο οργανώνεται, τηρείται, επικαιροποιείται και εν γένει λειτουργεί με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής .

Τι είναι όμως ο Κτηνίατρος Εκτροφής που θεσπίζεται

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυθης για την διασφάλιση της προστασία και υγείας των ζώων και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων καθώς και για την εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, οι φορείς κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υποχρεούνται, ανάλογα με το μέγεθος της εκμετάλλευσής τους, να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ιδιώτη κτηνιάτρου της επιλογής τους, ο οποίος ορίζεται ως «Κτηνίατρος εκτροφής».
 
Ο Κτηνίατρος εκτροφής δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, στην οποία είναι εγκατεστημένη η κτηνοτροφική εκμετάλλευση ή σε περίπτωση έλλειψης κτηνιάτρων εκτροφής σε όμορη Περιφερειακή Ενότητα.

Ο Κτηνίατρος εκτροφής συνδράμει το φορέα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις του ως προς:
α) το ζωοτεχνικό προφίλ των ζώων της εκμετάλλευσης, β) την υγειονομική κατάσταση της εκμετάλλευσης, γ) την προστασία των ζώων, δ) το σύστημα σήμανσης και καταγραφής των ζώων,
ε) την άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων με όλα τα στοιχεία που αφορούν μεταβολές ζωικού κεφαλαίου και κτηνιατρικές εφαρμογές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,
στ) την τήρηση, σύνταξη και υπογραφή των μητρώων φαρμακευτικής αγωγής της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης,
ζ) τη διάθεση στην τροφική αλυσίδα ασφαλών προϊόντων, μέσω ανάπτυξης συστήματος πρόληψης ασθενειών που μειώνει τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου και τη χρήση φαρμάκων

Στον Κτηνίατρο εκτροφής ανατίθεται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και ελέγχεται από αυτές, σύμφωνα με το εκάστοτε εγκεκριμένο πρόγραμμα, η εφαρμογή στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση, με την οποία συνεργάζεται, του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης αιγοπροβάτων και κατά περίπτωση η εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών των ζώων.

Επίσης προβλέπεται εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση κοινής απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού, η οποία κρίνεται αναγκαία για την πλήρη εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης, όπως για παράδειγμα είναι το μέγεθος της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, ο φορέας της οποίας υποχρεούται να συνεργάζεται με κτηνίατρο εκτροφής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής ή παροχής υπηρεσιών ή έργου του Κτηνιάτρου εκτροφής, σε ενωσιακά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ελέγχου επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών των ζώων που αναλαμβάνει να εφαρμόσει, η αμοιβή αυτού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κάθε σχετικό θέμα.

Οι ρυθμίσεις αυτές που εισάγει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνονται αναγκαίες για την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων.