Οικονομία

Η μη περικοπή συντάξεων και το ενδεχόμενο «μαχαίρι» στις ελαφρύνσεις

Η μη περικοπή συντάξεων και το ενδεχόμενο «μαχαίρι» στις ελαφρύνσεις
Η μη περικοπή των συντάξεων φαίνεται να έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Από την πλευρά της κυβέρνησης το θέμα για τις συντάξεις εμφανίζεται να έχει οριστικοποιηθεί, καθώς προβάλλεται σαν μη αναγκαίο μέτρο.

Ωστόσο, οι θεσμοί θέλουν να διασφαλίσουν πως η μη περικοπή των συντάξεων δεν θα προκαλέσει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό 2019.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, η οποία δεν οδηγεί στην έγκριση με συνοπτικές διαδικασίες του αιτήματος της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις την 1η Ιανουαρίου 2019. «Υπεραπόδοση υπάρχει, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να οδηγεί αυτόματα στη μη περικοπή», απάντησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν τα περιθώρια που υπάρχουν.

Το ζήτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο η μη περικοπή θα οδηγήσει σε απώλεια του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Επομένως, έρχεται πιο κοντά το σενάριο με το πακέτο των αντιμέτρων και των παροχών της ΔΕΘ ύψους 765 εκατ. ευρώ να συρρικνώνεται δραστικά. Το σενάριο αυτό κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα γίνει σε επίπεδο Eurogroup.

Το όλο θέμα βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην Κομισιόν, η οποία καλείται να το εξετάσει σε συνάρτηση με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2019. Το γεγονός ότι δεν ζήτησε επίσημες διευκρινίσεις και συμπληρωματικά στοιχεία από την Αθήνα, όπως έκανε με άλλες χώρες, είναι θετικό σημάδι. Θετικό θα είναι για τη συνέχεια της υπόθεσης των συντάξεων εάν κάνει και ευνοϊκή σύσταση, δηλαδή προτείνει την αποδοχή του αιτήματος της κυβέρνησης.

Χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group

Θετικοί ως προς τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συζήτηση για την Ελλάδα, το EWG ενημερώθηκε για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να μην εφαρμόσουν την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κατά 1% που αποφασίστηκε το 2017 ως μέτρο «έκτακτης ανάγκης». Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επιχειρηματολόγησε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με την Ελλάδα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ήταν «αρκετά θετικά» στη μη εφαρμογή της περικοπής. Ωστόσο, δεν λήφθηκε η τελική απόφαση, καθώς κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν πρώτα την έγκριση των κοινοβουλίων τους. Το ζήτημα θα βρίσκεται στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

ΥΠΟΙΚ: Μεγάλα βήματα σύγκλισης Ελλάδας-Ευρωπαίων εταίρων

Μεγάλα βήματα σύγκλισης υπήρξαν μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων κατά την αναλυτική συζήτηση του προϋπολογισμού της χώρας μας (σ.σ. συντάξεις, δημοσιονομικός χώρος, θετικά μέτρα) στο χθεσινό Euro Working Group, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με τις οποίες υπάρχουν λίγες εκκρεμότητες που θα έχουν διευθετηθεί έως τα μέσα του Νοεμβρίου. 

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup που συνέρχεται στις 5 Νοεμβρίου.