Οικονομία

10 ευρώ ανα αιγοπρόβατο η de minimis 2013

10 ευρώ ανα αιγοπρόβατο η de minimis 2013
10 ευρώ ανα αιγοπρόβατο η de minimis 2013 Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας de minimis σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα , ορίζονται οι γεωργοί που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης- ενιαία αίτηση ενίσχυσης για  το έτος 2013 και διατηρούν τουλάχιστον 20 αιγοπρόβατα ενώ η ενίσχυση θα είναι 10 ευρώ ανα αιγοπρόβατο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας de minimis στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1535/2007 της Επιτροπής, για ζωοτροφές σε κτηνοτρόφους, καθορίζει απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη.

Η απόφαση αναφέρει ότι θεσπίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής καθώς και η διαδικασία για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) σύμφωνα με τον Καν (ΕΚ) 1535/2007 με σκοπό τη στήριξη των παραγωγών γεωργικών προϊόντων σε περίοδο ειδικών δυσχερειών. Ειδικότερα η εν λόγω ενίσχυση θα χορηγηθεί για αγορά ζωοτροφών σε κτηνοτροφικές εκμ/σεις αιγοπροβάτων, ένεκα του υποχρεωτικού εγκλεισμού των αιγοπροβάτων εντός αυτών και της μη δυνατότητας χρήσης των βοσκοτόπων για λόγους κτηνιατρικούς.

Αυτό έχει ως συνέπεια την αυξημένη χρησιμοποίηση ζωοτροφών για τη συνέχιση της παραγωγικής ικανότητας των ζώων.

Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα Απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης- ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2013 και διατηρούν τουλάχιστον 20 αιγοπρόβατα.

Της ενίσχυσης αυτής εξαιρούνται οι γεωργοί, όπως αυτοί αναφέρονται στην προαναφερθείσα παράγραφο τα αιγοπρόβατα των οποίων σφαγιάσθηκαν.

Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) που δύναται να χορηγηθεί στον ίδιο δικαιούχο, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.500 € σε περίοδο τριών οικονομικών ετών υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση.

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 10 ευρώ ανά εγκλεισμένο ζώο.