Οικονομία

Προσεχώς νέα δράση ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προσεχώς νέα δράση ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Φωτογραφία: pexels
Η δράση στοχεύει στην υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 20-50 απασχολούμενους για την ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων προσαρμογής στις απαιτήσεις της σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων του προσωπικού τους.

Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώθηκε η προδημοσίευση νέας δράσης ενίσχυσης επιχειρήσεων που αφορά σε «Σχέδια προσαρμογής μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 ΕΜΕ». Η δράση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) και το ελληνικό δημόσιο, με πόρους του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χώρας.

Η δράση στοχεύει στην υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 20-50 απασχολούμενους για την ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων προσαρμογής στις απαιτήσεις της σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων του προσωπικού τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα «πράσινης» διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας. Επιλέξιμες είναι επιχειρήσεις όλων των κλάδων, εκτός από αυτές του πρωτογενούς τομέα. Δικαιούχοι μπορούν να είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το 2023 είχαν τουλάχιστον 20 ΕΜΕ απασχόλησης. Οι μη επιλέξιμοι κωδικοί αριθμοί δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) θα καθοριστούν στην αναλυτική πρόσκληση της δράσης.

Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής περιλαμβάνουν την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου σε μία κατηγορία περιφέρειας, δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης, μη δραστηριοποίηση σε μη επιλέξιμους ΚΑΔ πριν την υποβολή της αίτησης, τουλάχιστον 20 ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας το 2023, νόμιμη λειτουργία και εταιρικό/εμπορικό χαρακτήρα.

Επιλέξιμες δαπάνες είναι συμβουλευτικές υπηρεσίες, ανάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων, κατάρτιση σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας, διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, τεχνικών δεξιοτήτων και πιστοποίηση μαθησιακών αποτελεσμάτων. Επίσης, επιλέξιμες είναι νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού.

Η προκήρυξη θα καθορίζει τη χρηματοδοτική βαρύτητα κάθε ενέργειας, το μέγιστο ποσοστό απασχολουμένων στην κατάρτιση, τους περιορισμούς καταρτίσεων ανά εργαζόμενο και άλλα σχετικά κριτήρια. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε σχεδίου κυμαίνεται από 25.000 έως 130.000 ευρώ, ενώ η μέγιστη διάρκεια υλοποίησης του σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). Η προθεσμία υποβολής, τα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, τα κριτήρια αξιολόγησης και οι όροι υλοποίησης θα περιγραφούν στην αναλυτική πρόσκληση της δράσης.

Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες ΕΔΩ και ΕΔΩ.