Οικονομία

Εφάπαξ θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές

Εφάπαξ θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές Εφάπαξ θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές
Εφάπαξ θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές Εφάπαξ θα μειώσει το υπουργείο Εργασίας κατά 3,9% τις εργοδοτικές εισφορές και προσδοκεί με την μείωση αυτή , σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που όπως αναφέρει  ,μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 30.000.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε χθές το βράδυ στη μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών έως το 2016, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και εκτίμησε ότι η μείωση αυτή θα αποδώσει 30.000 νέες θέσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι το εγχείρημα αυτό θα είναι δύσκολο καθώς θα πρέπει να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα για να αντιμετωπισθούν οι απώλειες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα δημοσιονομικά ισοδύναμα ώστε να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές θα πρέπει να είναι 400 με 450 εκατ ευρώ και αναμένεται να προέλθουν από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ ώστε να μην μειωθεί το ποσοστό των εισφορών που αφορούν τον κλάδο των συντάξεων.

Το υπουργείο Εργασίας θα δικαιολογήσει την κατάργηση αυτή για το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ με τα νέα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ αφού το επιχείρημα του θα είναι ότι καλύπτονται από τις αλλαγές που έχει προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών στο σύστημα των επιδομάτων για τα τέκνα.

Αυτό βέβαια δεν έχει καμία βάσει αφού περικόπτεται μία κοινωνική παροχή σε οικογένειες που πραγματικά αυτή την στιγμή και λόγω της συγκυρίας τα έχουν πραγματική ανάγκη.

Επίσης ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «αναγκαίο» τον εξορθολογισμό της αγοράς εργασίας και τόνισε με έμφαση τις θετικές συνέπειες που είχε η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου», είπε ο υπουργός Εργασίας «τον Φεβρουάριο του 2013 η αδήλωτη εργασία υπολογιζόταν στο 40% και το αντίστοιχο ποσοστό τον Νοέμβριο του 2013 μετά την εφαρμογή του νόμου για την αδήλωτη εργασία ήταν στο 20%, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε αύξηση στα έσοδα του ΙΚΑ για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια».