Οικονομία

ΙΚΑ δύο υποκαταστήματα μένουν στο Ηράκλειο Κρήτης

ΙΚΑ δύο υποκαταστήματα μένουν στο Ηράκλειο Κρήτης ΙΚΑ δύο υποκαταστήματα μένουν στο Ηράκλειο Κρήτης
ΙΚΑ δύο υποκαταστήματα μένουν στο Ηράκλειο Κρήτης Δύο υποκαταστήματα του ΙΚΑ θα λειτουργούν στο Ηράκλειο Κρήτης μετά τις αλλαγές στην οργανωτική δομή του Ιδρύματος για την περιοχή , ενώ δημιουργούνται τρία Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες.

Όπως αναφέρει η Διοίκηση του ΙΚΑ με ανακοίνωση της η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατέστη αναγκαία κυρίως μετά την κεφαλαιώδη οργανωτική αλλαγή απόσχισης του κλάδου υγείας με την ενσωμάτωσή του στον ΕΟΠΥΥ. Η προσαρμογή του συνόλου των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα νέα δεδομένα ήταν συνεπώς επιβεβλημένη.

Προκειμένου η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να απαντήσει σε αυτή την αναγκαιότητα επεξεργάστηκε ένα νέο οργανωτικό πλαίσιο το οποίο σε επίπεδο αρχών βασίζεται:

Στη δημιουργία Περιφερειακών Διοικητικών Κέντρων σε αντιστοίχιση με τις γεωγραφικές διοικητικές Περιφέρειες της χώρας.

Στην ύπαρξη ισχυρών Υποκαταστημάτων στις πρωτεύουσες όλων των παλαιών νομών και σε μεγάλες πόλεις εντός του ίδιου νομού.

Στη δημιουργία Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης, ενταγμένων στη διοικητική δομή των Υποκαταστημάτων, στα παλιά δημοτικά συμπλέγματα των νομών.

Η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των επιχειρήσεων θα διεκπεραιώνεται ισότιμα και ισοδύναμα, είτε οι εξυπηρετούμενοι επισκέπτονται τα Υποκαταστήματα είτε τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επιπρόσθετα, η ισχυροποίηση των Υποκαταστημάτων στις πρωτεύουσες των νομών, εξυπηρετεί το στόχο του μετασχηματισμού τους, στο σύνολο σχεδόν της χώρας, σε Υποκαταστήματα απονομής συντάξεων.

Το πλαίσιο αυτών των αλλαγών αποσκοπεί στη δημιουργία των προϋποθέσεων βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς τους ασφαλισμένους και προς τις επιχειρήσεις.

Στη βάση αυτών των οργανωτικών αρχών που εφαρμόζονται σε όλη την Ελλάδα υλοποιούνται οι οργανωτικές αλλαγές και στη Κρήτη.

Ειδικότερα για το νομό Ηρακλείου προβλέπεται η λειτουργία, δύο υποκαταστημάτων. Το ένα μάλιστα εξ' αυτών θα καλύπτει και την περιοχή της Αλικαρνασσού. Παράλληλα με τρία αναβαθμισμένα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης (Μοιρών, Χερσονήσου και Αρκαλοχωρίου) θα εξακολουθούν να παρέχονται οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στους συναλλασσόμενους.

Στον οργανωτικό αυτό μετασχηματισμό λήφθηκαν σοβαρά υπόψη και οι ανάγκες των εργαζομένων στις υπηρεσίες που αλλάζουν δομή.

Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης του κάθε Υποκαταστήματος θα έχει την ευθύνη της σταδιακής προσαρμογής του προσωπικού στα νέα οργανωτικά δεδομένα διασφαλίζοντας, αφενός τόσο την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και αφετέρου τις ανάγκες των εργαζομένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αλλά και τη μεταφορά έργου επεξεργασίας φακέλων απονομής συντάξεων σε περιπτώσεις ύπαρξης επαρκούς προσωπικού σε κάποια Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επισημαίνεται επίσης ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ έχει πραγματοποιήσει τρεις επισκέψεις στο Ηράκλειο (δύο ο Διοικητής και μια ο Υποδιοικητής) και έχει μελετήσει και σχεδιάσει κάθε πτυχή του εγχειρήματος της Οργανωτικής αλλαγής η οποία σε κάθε περίπτωση δε θα δυσχεραίνει τις υπάρχουσες δυνατότητες εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και επιχειρήσεων και φυσικά υπάρχει πρόβλεψη αξιοποίησης του ιδιωτικού κτιρίου του Αγίου Μηνά.

Σε ό,τι αφορά στο ιδιόκτητο κτίριο της Χερσονήσου δεν τίθεται θέμα αχρησίας δεδομένου ότι στο κτίριο αυτό θα συνεχίζει να στεγάζεται το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Τέλος, επειδή αναφέρθηκαν επιφυλάξεις του Σωματείου Εργαζομένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο νομό Ηρακλείου, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να σχεδιάζουμε τις επιχειρούμενες αλλαγές το Σωματείο των Εργαζομένων ενημερώθηκε πλήρως.

Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης έγινε γνωστό προς το Σωματείο ότι μετακινήσεις εργαζομένων από Υπηρεσίες που μετασχηματίζονται σε Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης δεν πρόκειται να γίνουν χωρίς να ληφθούν σοβαρά υπόψη μας οι οικογενειακές και βιοποριστικές ανάγκες των υπαλλήλων μας.