Οικονομία

Διαδικασία πιστοποίησης οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ

Διαδικασία πιστοποίησης οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ Διαδικασία πιστοποίησης οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ
Διαδικασία πιστοποίησης οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ Την διαδικασία πιστοποίησης οίνων με ΠΟΠ, ΠΓΕ ενδείξεις και την πιστοποίηση ποικιλιακών οίνων προέβη το τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων ποτών της Δ.Μ.Τ.Π.Υ. του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Μετά την δημοσίευση της σχετικής Κ.Υ.Α. και προκειμένου η εφαρμογή της όσον αφορά στη διαδικασία πιστοποίησης των οίνων ΠΟΠ, ΠΓΕ και Ποικιλιακών να γίνει με όσο το δυνατό ομοιόμορφο τρόπο σε όλη την επικράτεια σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Α. Διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις.

1.    Κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση υποβάλλει Αίτηση-Υπεύθυνη δήλωση για Ένταξη στο «Μητρώο Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων Προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ποικιλιακών οίνων», σύμφωνα με το Υπόδειγμα VN προς την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. της οικείας περιφερειακής ενότητας και το άρθρο 8 της ΚΥΑ.

2.    Μετά την ένταξη της στο «Μητρώο εγκεκριμένων επιχειρήσεων» από την ΔΑΟΚ υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. αίτηση πιστοποίησης σύμφωνα με το Υπόδειγμα ΙΧ της ΚΥΑ. Στην αίτηση της επιχείρησης και στη κατάλληλη στήλη αναφέρονται οι ποικιλίες σταφυλιών που συμμετέχουν στην παραγωγή του, χωρίς να είναι απαραίτητο να αναφερθεί η ακριβής ποσότητα για κάθε μια από αυτές, αλλά η συνολική ποσότητα προς πιστοποίηση. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από το αποδεικτικό καταβολής του τέλους πιστοποίησης του άρθρου 15. Η επιχείρηση πριν από την πιστοποίηση θα πρέπει 
να έχει καταθέσει στην ΔΑΟΚ αναλυτική δήλωση παραγωγής, σύμφωνα με τον Καν. 436/2009.

Αν η επιχείρηση γνωρίζει και τους όγκους των φιαλών στους οποίους πρόκειται να εμφιαλωθεί ο οίνος ΠΟΠ ή ΠΓΕ μπορεί να τους συμπεριλάβει στην αίτηση της στο πεδίο «Παρατηρήσεις» ώστε να λάβει τις αντίστοιχες ταινίες ελέγχου για τους οίνους ΠΟΠ ή τους κωδικούς αριθμούς για τους οίνους ΠΓΕ. Για τους ποικιλιακούς οίνους δεν απαιτούνται κωδικοί αριθμοί φιαλών.

3.    Η επιχείρηση προσκομίζει στις αρμόδιες ΔΑΟΚ οποιεσδήποτε διευκρινήσεις απαιτηθούν κατά τον πρώτο διοικητικό έλεγχο.

4.    Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις προ της έναρξης σε ισχύ της εν λόγω ΚΥΑ (3-1-2014) είτε για κατάταξη οίνων ΠΟΠ είτε για χορήγηση κωδικών αριθμών ΠΓΕ δεν απαιτείται να επανέλθουν με νέες αιτήσεις. Ωστόσο θα πρέπει να καταβάλουν το τέλος πιστοποίησης που ορίζεται στο άρθρο 15 το οποίο αντιστοιχεί στην ποσότητα του οίνου ΠΟΠ ή ΠΓΕ για το οποίο ζητούν την πιστοποίηση του (κατάταξη, χορήγηση κωδικών αριθμών) καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος το αντίστοιχο αντίτιμο και προσκομίζοντας στην αρμόδια ΔΑΟΚ το αποδεικτικό της κατάθεσης.

Β. Διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΔΑΟΚ. Ι. Πιστοποίηση οίνων Π.Ο.Π.

1.    Εγγράφουν τις αιτούμενες επιχειρήσεις στο «Μητρώο εγκεκριμένων επιχειρήσεων» και τις κοινοποιούν το συντομότερο δυνατό την απόφαση τους αυτή για ένταξη στο «Μητρώο».
Δεν υφίσταται κανένας λόγος καθυστέρησης για την εφαρμογή του άρθρου 8 της ΚΥΑ διότι αφενός οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι ήδη γνωστές στις αρχές (ΔΑΟΚ) παράγοντας οίνους ΠΟΠ/ΠΓΕ και βρίσκονται υπό τον έλεγχο τους αφετέρου δεσμεύονται εγγράφως για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.

2.    Δέχονται τις αιτήσεις προς πιστοποίηση και έρχονται σε συνεννόηση με το αρμόδιο Π.Κ.Π.Φ και Π.Ε για την δειγματοληψία αντιπροσωπευτικού δείγματος οίνου. Στην περίπτωση που το Περιφερειακό Κέντρο αδυνατεί να κάνει την δειγματοληψία προβαίνουν οι ίδιες στη δειγματοληψία.

3.    Τα δείγματα αποστέλλονται προς το αρμόδιο Π.Κ.Π.Φ και Π.Ε ή οποιοδήποτε επίσημο εργαστήριο ή ακόμα και σε ιδιωτικό εργαστήριο διαπιστευμένο για τις αναλύσεις κατά ISO 17025.

4.    Συγκαλεί την επιτροπή οργανοληπτικών εξετάσεων που έχει συσταθεί σύμφωνα με την Υ.Α 398549/21-9-2001.
 
5.    Πραγματοποιούν ένα διοικητικό έλεγχο επί της δήλωσης παραγωγής διασταυρώνοντας δειγματοληπτικά σε ποσοστό τουλάχιστον 5% (άρθρο 19 παρ. 2) την αλήθεια των στοιχείων της με βάση τις δηλώσεις συγκομιδής (εάν είναι διαθέσιμες κατά τον έλεγχο) και τα στοιχεία του αμπελουργικού μητρώου (έκταση αμπελοτεμαχίου, θέση εντός της ζώνης Π.Ο.Π) και κυρίως επαληθεύοντας με το δειγματοληπτικό αυτό έλεγχο ότι τα εν λόγω αμπελοτεμάχια είναι νομίμως φυτεμένα, βρίσκονται εντός της ζώνης και οι αποδόσεις τους συνάδουν με την προδιαγραφή της εν λόγω Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

6.    Εντός 5 εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των οργανοληπτικών και των αναλυτικών εξετάσεων η Δ.Α.Ο.Κ εκδίδει το πιστοποιητικό (άρθρο 13 παρ. 2 στ) και το κοινοποιεί στον ενδιαφερόμενο (Υπόδειγμα Χ) με βάση την αίτηση του.

7.    Στην περίπτωση που η αίτηση για πιστοποίηση έχει ήδη γίνει συνεχίζουν την διαδικασία πιστοποίησης από το σημείο το οποίο βρίσκεται ενημερώνοντας τις επιχειρήσεις να καταβάλουν το τέλος πιστοποίησης που ορίζεται στο άρθρο 15 το οποίο αντιστοιχεί στην ποσότητα του οίνου ΠΟΠ για το οποίο ζητούν την πιστοποίηση του (κατάταξη) καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος το αντίστοιχο αντίτιμο και προσκομίζοντας στην αρμόδια ΔΑΟΚ το αποδεικτικό της κατάθεσης. Απαραίτητη βεβαίως προϋπόθεση για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι η εγγραφή στο «Μητρώο εγκεκριμένων επιχειρήσεων».
8.    Χορηγούν τις αντίστοιχες ταινίες ελέγχου, εάν η επιχείρηση τους έχει γνωρίσει τους όγκους των φιαλών στους οποίους πρόκειται να εμφιαλώσει. Σημειώνεται ότι για τους οίνους οι οποίοι έχουν ήδη καταταχθεί ως Π.Ο.Π με βάση την προηγούμενη Υ.Α μπορεί η Δ.Α.Ο.Κ να προβεί στη χορήγηση των ταινιών.

ΙΙ. Πιστοποίηση οίνων Π.Γ.Ε.

1.    Εγγράφουν τις αιτούμενες επιχειρήσεις στο «Μητρώο εγκεκριμένων επιχειρήσεων» και τις κοινοποιούν το συντομότερο δυνατό την απόφαση τους αυτή για ένταξη στο «Μητρώο». Επαναλαμβάνουμε στο σημείο αυτό ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος καθυστέρησης για την εφαρμογή του άρθρου 8 της ΚΥΑ διότι αφενός οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι ήδη γνωστές στις αρχές (ΔΑΟΚ) παράγοντας οίνους ΠΟΠ/ΠΓΕ και βρίσκονται υπό τον έλεγχο τους αφετέρου δεσμεύονται εγγράφως για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.

2.    Πραγματοποιούν ένα διοικητικό έλεγχο επί της δήλωσης παραγωγής διασταυρώνοντας δειγματοληπτικά σε ποσοστό τουλάχιστον 5% (άρθρο 19 παρ. 2) την αλήθεια των στοιχείων της με βάση τις δηλώσεις συγκομιδής (εάν είναι διαθέσιμα κατά τον έλεγχο) και τα στοιχεία του αμπελουργικού μητρώου (έκταση αμπελοτεμαχίου, θέση εντός
 
της ζώνης ΠΓΕ και κυρίως επαληθεύοντας με το δειγματοληπτικό αυτό έλεγχο ότι τα εν λόγω αμπελοτεμάχια είναι νομίμως φυτεμένα, βρίσκονται εντός της ζώνης και οι αποδόσεις τους συνάδουν με την προδιαγραφή της εν λόγω Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

3.    Στην περίπτωση που τα σταφύλια προέρχονται από γεωγραφική περιοχή που δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της δεδομένου ότι οι Δ.Α.Ο.Κ του τόπου πιστοποίησης δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των δηλώσεων συγκομιδής και του αμπελουργικού μητρώου, ο δειγματοληπτικός έλεγχος της παραγράφου 2 μπορεί να περιοριστεί μόνο στον έλεγχο των δηλώσεων παραγωγής.
Μετά την πιστοποίηση και κατά την κρίση της μπορεί η Δ.Α.Ο.Κ. του τόπου πιστοποίησης να ενημερώσει την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. του τόπου προέλευσης των σταφυλιών ζητώντας της να επιβεβαιώσει με δειγματοληπτικό έλεγχο την επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης για την παραγωγή του εν λόγω Π.Γ.Ε.

4.    Στην περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον διευκρινιστικά στοιχεία διοικητικού χαρακτήρα η αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ ενημερώνει την εν λόγω επιχείρηση εντός 5 εργάσιμων ημερών από την αίτηση της.

5.    Η αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ εκδίδει την απόφαση της εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την προσκόμισή της αίτησης πιστοποίησης και χορηγεί το πιστοποιητικό του Υποδείγματος Χ. Η πιστοποίηση γίνεται ανά Γεωγραφική ένδειξη ή ανά ποικιλία ποικιλιακού οίνου.

7. Στην περίπτωση που η αίτηση για πιστοποίηση (χορήγηση κωδικών) έχει ήδη γίνει η Δ.Α.Ο.Κ συνεχίζει την διαδικασία πιστοποίησης από το σημείο το οποίο βρίσκεται ενημερώνοντας τις επιχειρήσεις να καταβάλουν το τέλος πιστοποίησης που ορίζεται στο άρθρο 15 το οποίο αντιστοιχεί στην ποσότητα του οίνου ΠΓΕ για το οποίο ζητούν την πιστοποίηση του (χορήγηση κωδικών αριθμών) καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος το αντίστοιχο αντίτιμο και προσκομίζοντας στην αρμόδια ΔΑΟΚ το αποδεικτικό της κατάθεσης. Απαραίτητη βεβαίως προϋπόθεση για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι η εγγραφή στο «Μητρώο εγκεκριμένων επιχειρήσεων».

ΙΙΙ. Για την πιστοποίηση Ποικιλιακών οίνων ακολουθείται κατ' αναλογία η διαδικασία του σημείου ΙΙ του παρόντος εγγράφου (Άρθρο 13 παρ. 3 και 4 της ΚΥΑ) με την διαφορά ότι η επαλήθευση της πρώτης ύλης αφορά κυρίως το αν ο προς πιστοποίηση οίνος προέρχεται από την ποικιλία αμπέλου για την οποία πρόκειται να πιστοποιηθεί.
 
Σημειώνεται τέλος ότι, οι έλεγχοι (επιτόπιοι και διοικητικοί) του άρθρου 19 πραγματοποιούνται καθ' όλη την διάρκεια της αμπελοοινικής περιόδου και όχι πριν από την χορήγηση κάθε πιστοποιητικού. Η χορήγηση δε των πιστοποιητικών οίνων ΠΟΠ , ΠΓΕ και Ποικιλιακών με βάση ένα πρώτο δειγματοληπτικό διοικητικό έλεγχο δεν στερεί από τις αρμόδιες αρχές (Δ.Α.Ο.Κ) το δικαίωμα να προβούν εκ των υστέρων σε πιο ενδελεχείς ελέγχους τόσο διοικητικούς όσο και επιτόπιους και να προβούν ακόμη και σε ανάκληση πιστοποιητικών οίνων τα οποία έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις αν προκύπτουν σοβαρές παραβάσεις ή και να επιβάλουν τις ανάλογες διοικητικές κυρώσεις (Άρθρο 21).