Οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: Το επόμενο διάστημα τα εκκαθαριστικά των συντάξεων

Υπουργείο Εργασίας: Το επόμενο διάστημα τα εκκαθαριστικά των συντάξεων
Καταγγελίες συνταξιούχων για μειώσεις ως 30 ευρώ, για αυξήσεις κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας.

Χωρίς καμία ανάλυση πληρωμών, δηλαδή εκκαθαριστικα σημειώματα πληρώθηκαν την Τετάρτη και σήμερα 1,5 συνταξιούχοι, οι οποίοι αν και κατήγγειλαν μειώσεις 30 ευρώ στις συντάξεις Ιανουαρίου το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωση του κάνει λόγο για αυξήσεις. Ωστόσο οι συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν τι παίρνουν και ποσο είναι οι συντάξεις τους μετά τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά.

Το υπουργείο Εργασίας πάντως χθες έκανε λόγο για πανηγυρική διάψευση στα ATM και στα γκισέ των τραπεζών όσων προεξοφλούσαν νέες περικοπές και επένδυαν πολιτικά στην περαιτέρω απώλειαεισοδήματος των συνταξιούχων. Όπως τόνισε σε εφαρμογή του Ν. 4387/16, οι συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου 2019 πουπροπληρώθηκαν στους συνταξιούχους στις 19/12 και στις 21/12, όχι μόνο δεν ήταν μειωμένες, αλλά καταβλήθηκαν και αυξημένες για όσες περιπτώσειςπροκύπτουν αυξήσεις μετά τον προβλεπόμενο, από το νόμο, επανυπολογισμό.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας οι πρώτες αυξήσεις που χορηγούνται στις συντάξεις είναι ύψους 20 ευρώ κατάμέσο όρο το μήνα και στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται καιχαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς το 77% αφορά συντάξεις ύψους έως 600 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μέση αύξηση στις συντάξεις, οι οποίες αυξάνονται σε εφαρμογήτου Ν. 4387/16, θα φτάσει τα 99 ευρώ το μήνα στη 5ετία.Οι αυξήσεις καταβλήθηκαν κανονικά και στους συνταξιούχους πρώην εργαζόμενους της ΕΤΕ και οι τυχόν διαφορές που προέκυψαν στις πληρωμές δεναφορούν ποσά των επανυπολογισμένων συντάξεων αλλά συγκεκριμένες παροχές(παιδική μέριμνα, οικονομική ενίσχυση λόγω διαφοράς επιδόματος βαθμού,επίδομα ΑΜΕΑ και οικονομική ενίσχυση τέκνων φοιτητών) των οποίων η καταβολή βαρύνει και θα γίνει από την ίδια την τράπεζα με χωριστή πληρωμή στις αρχές Ιανουαρίου.Σε ότι αφορά τα σχετικά ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων θα εκδοθούν στο προσεχές διάστημα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών.