Οικονομία

ΙΚΑ γιατί το υποκατάστημα Πάρου μετατρέπεται σε ΓΚΑ

ΙΚΑ γιατί το υποκατάστημα Πάρου μετατρέπεται σε ΓΚΑ ΙΚΑ γιατί το υποκατάστημα Πάρου μετατρέπεται σε ΓΚΑ
ΙΚΑ γιατί το υποκατάστημα Πάρου μετατρέπεται σε ΓΚΑ Διευκρινίσεις δίνει το ΙΚΑ για την επιλογή του το υποκατάστημα της Πάρου να μετατραπεί σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης και διαψεύδει δημοσιεύματα που ήθελαν την απόφαση αυτή να βασίζεται σε Αυτοδιοικητικά συμφέροντα.

Η ανακοίνωση της Διοίκησης του ΙΚΑ αναφέρει ότι όπως έχει γίνει γνωστό, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οργανωτικής και λειτουργικής ανασυγκρότησης με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση παροχής των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τις επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται στη βάση ενιαίων και καθολικών κριτηρίων για όλη τη χώρα.

Παρομοίως, για όλα τα νησιά τα κριτήρια είναι απολύτως ενιαία και ισότιμα. Βασικό κριτήριο αποτέλεσαν τα στοιχεία ασφαλιστικών μεγεθών κάθε νησιού. Ειδικότερα για την Πάρο και τη Νάξο, το εν λόγω κριτήριο είναι απολύτως σαφές, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα οποία αφορούν σε οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του Ιδρύματος, η Νάξος παρουσιάζει μεγαλύτερο αριθμό εργοδοτών, έργων, συναλλαγών Μητρώου και παροχών από την Πάρο, ενώ ο αριθμός συνταξιούχων της είναι διπλάσιος του αντίστοιχου αριθμού της Πάρου.

Στο πλαίσιο αυτής της αναδιάρθρωσης και με βάση τα ανωτέρω κριτήρια, το έως τώρα Παράρτημα της Πάρου μετασχηματίζεται σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης Πάρου, δεδομένου ότι στο σύνολό τους τα Παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα μετασχηματίζονται σε Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με Απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Απόφαση αριθμ. 090/11 ΦΕΚ780/Β'/2013), επανακαθορίσθηκαν οι εργασίες που θα εκτελούνται από τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και επιχειρήσεων. Παράλληλα, με κατάλληλες μηχανογραφικές εφαρμογές αναβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα κενό στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των επιχειρήσεων.

Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τις επιχειρήσεις μέσω του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης της Πάρου θα πραγματοποιείται με επάρκεια, είναι δυνατή η άντληση λεπτομερούς πληροφόρησης από τη σχετική Απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με βάση τα προαναφερόμενα στοιχεία.

Στο εν λόγω δημοσίευμα επιχειρείται η συσχέτιση των αποφάσεων του Ιδρύματος με την παράθεση θέσεων και απόψεων που αφορούν τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Από το γεγονός αυτό κρίνεται απαραίτητο να γίνει σαφές το παρακάτω:

Η εφαρμογή των αποφάσεων για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν σχετίζεται με τα πρόσωπα που υπηρετούν τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, ούτε φυσικά με τις παρατάξεις που αυτοί εκφράζουν. Είναι άδικο και αβάσιμο να συσχετίζονται οι αποφάσεις του Ιδρύματος, με θεμιτούς κατά τα άλλα παραταξιακούς αυτοδιοικητικούς ανταγωνισμούς.