Οικονομία

440.000 θέσεις εργασίας για το 2014 2015

440.000 θέσεις εργασίας για το 2014 2015 440.000 θέσεις εργασίας για το 2014 2015
Οι 440.000 θέσεις εργασίας για το 2014 2015 Χθες ανακοινώθηκαν τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας που θα υλοποιηθούν εντός της διετίας 2014 2015 και θα βασίζονται , σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας , σε τρεις πυλώνες όπου και θα δημιουργήσουν  440.000 θέσεις εργασίας . Τα προγράμματα για τις 440.000 θέσεις εργασίας ανακοίνωσε χθές ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, τονίζοντας χαρακτηριστικά  ότι δεν δίνουμε "ασπιρίνες" στους ανέργους. Καταπολεμούμε την ανεργία με αναπτυξιακές δράσεις αναφέρε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικής δαπάνης 4,4 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσουν 440.000 θέσεις εργασίας.

Οι δράσεις αυτές στηρίζονται σε τρεις πυλώνες. Τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, το πρόγραμμα «εγγυήσεων για τη νεολαία» (Youth Guarantee), και την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014- 2020.

Ο πρώτος πυλώνας της πολιτικής αφορά 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιταγή εισόδου για νέους ως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, έτσι ώστε να προσλαμβάνουν ανέργους 30 - 60 ετών, τοποθετήσεις ανέργων από ευπαθείς ομάδες κλπ.

Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά 240.000 ανέργους και θα αποτελεί ουσιαστικά το πρόγραμμα εγγύησης για τη νεολαία. Σ' αυτό το πρόγραμμα θα παρέχεται εργασιακή εμπειρία και κατάρτιση σε όλους τους ανέργους μέχρι τα 24, που δεν έχουν εργαστεί. Αυτοί οι άνεργοι, είτε θα πηγαίνουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού τους, είτε θα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 ανέργους, από νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και θα προβλέπει κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στόχος, των προγραμμάτων για τις 440.000 θέσεις εργασίας είναι οι μισοί από τους σημερινούς ανέργους να έχουν τη δυνατότητα επιμόρφωσης και πρώτης απασχόλησης μέσα στην τρέχουσα διετία.

Ας δούμε τα τέσσερα προγράμματα που θα ανακοινωθούν εντός του 2014 για τις παραπάνω θέσεις εργασίας αναλυτικά

Κοινωφελή Εργασία ΟΑΕΔ

90.000 ανέργους θα αφορά η κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ , όπου οι 50.000 προσλήψεις θα γίνουν το 2014 και οι 40.000 το 2015 σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού μετά την συνεδρίαση του συμβουλίου για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, την διετία 2014 2015 θα πραγματοποιηθούν προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικής δαπάνης 4,4 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν 440.000 θέσεις εργασίας και θα χρηματοδοτηθούν από το νέο και το παλαιό ΕΣΠΑ.

Ενα από τα προγράμματα που θα υλοποιηθεί και πάλι το 2014 είναι η κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ όπου θα υλοποιηθούν μέσα στο 2014 50.000 προσλήψεις σε δήμους και δημόσιους φορείς.

Η προκήρυξη της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ θα υλοποιηθεί αμέσως μετά την λήξη των συμβάσεων των πρώτων επιτυχόντων των 10.000 προσλήψεων δηλαδή περίπου στα τέλη Απριλίου. Οι περισσότερες θέσεις κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ θα αφορούν προσλήψεις στους δήμους και φορείς του δημοσίου

Τα κριτήρια αναμένεται να είναι τα ίδια με τις προκηρύξεις του ΟΑΕΔ για το 2013 καθώς και οι αμοιβές και το καθεστώς εργασίας.

Να θυμίσουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ για την προώθηση της απασχόλησης έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού άνεργοι, οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
- Εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
- Ανεργοι πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Εγγύηση για την Νεολαία

Έως το Μάιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα με όνομα ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ , με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, περίπου 230.000 νέοι άνεργοι έως 24 ετών.

Οι νέοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Εγγύηση για την Νεολαία θα πρέπει να είναι άνεργοι και να μην έχουν συμμετάσχει σε εκπαίδευση ή άλλα πρόγραμμα κατάρτιση .

Το πρόγραμμα θα παρέχει επιδότηση για να εισαχθούν στην αγορά εργασίας οι νέοι άνεργοι ενώ αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ

Το πρόγραμμα Εγγύηση για την Νεολαία θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 θα προέλθουν από το ειδικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρωτοβουλία των Νέων και τα υπόλοιπα από το νέο ΕΣΠΑ.

Επίσης θα συμβάλει εκτός από την μείωση της ανεργίας και στη μείωση των ποσοστών πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου βάσει του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση του ποσοστού κάτω από το 10%.

Δικαιούχοι θα είναι όσοι πρόσφατα αποχώρησαν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή που μένουν άνεργοι· και σκοπός θα είναι εντός τεσσάρων μηνών να έχουν απορροφηθεί στην αγορά εργασίας ή στην κατάρτιση ώστε να λαμβάνουν ποιοτική προσφορά απασχόλησης, δυνατότητα συνεχούς εκπαίδευσης ή μαθητείας εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που αποχωρούν από την επίσημη εκπαίδευση

Ήδη έχει συστηθεί Ομάδα Εργασίας από το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr και έργο της είναι η κατάρτιση ενός χάρτη ενεργειών για την υλοποίηση του προγράμματος Εγγύηση για τη Νεολαία, η παροχή των απαραίτητων στοιχείων και τεχνογνωσίας στην αρμόδια δημόσια αρχή που θα συντονίσει το πρόγραμμα .

Επίσης η ομάδα εργασίας θα κάνει την επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο των προτεραιοτήτων που θα θέτει η «Επιτροπή Συντονισμού για την Εγγύηση για τη Νεολαία» η συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κριθεί απαραίτητη για την επιτυχή υλοποίηση της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και ιδίως της Εγγύησης για τη Νεολαία

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βελτιώσει την εκπαίδευση και τις προοπτικές απασχόλησης των νέων, να μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων και να αυξήσει το ποσοστό απασχόλησής τους, σύμφωνα με τον γενικότερο στόχο της ΕΕ .

ΟΑΕΔ πρόγραμμα για 10.000 θέσεις εργασίας από 30 εως 66 ετών

Ο ΟΑΕΔ θα ανακοινώσει εντός των ημερών το πρόγραμμα για ανέργους όπου θα αφορά 10.000 επιδοτούμενες προσλήψεις για 12 μήνες σε Ιδιωτικές Επιχειρήσεις .

Ο ΟΑΕΔ θα υλοποιήσει νέο πρόγραμμα για 10.000 επιδοτούμενες προσλήψεις που θα αφορούν ανέργους από 30 εως 66 ετών και θα έχει διάρκεια 12 μήνες .

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα επιδοτεί 10.000 προσλήψεις ανέργων ηλικίας από 30 εώς  66 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με επιδότηση 450 ευρώ το μήνα και για 12 μήνες ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος του ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 54 εκατ. ευρώ.

Ο μισθός των ανέργων , που θα είναι επιτυχόντες του προγράμματος του ΟΑΕΔ , θα είναι περίπου 450 ευρώ και οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται προς το τέλος του Ιανουαρίου 2014 Σε λίγες ημέρες θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας που θα καθορίζει όλα τα κριτήρια του προγράμματος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του dikaiologitika.gr το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τις επιδοτούμενες προσλήψεις προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χωρίς να δεσμεύονται ότι, θα πρέπει να επιλέξουν τον άνεργο, που θα τους υποδείξει ο ΟΑΕΔ

Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, να έχουν συμπληρώσει το ατομικό δελτίο στα ΚΠΑ του Οργανισμού για τα προσόντα τους και τις δεξιότητες τους , και να μην έχουν απασχοληθεί το τελευταίο έτος στην ίδια επιχείρηση , με επιδότηση, που μπορεί να τους ξαναπροσλάβει, έστω και με αλλαγή νομικής μορφής.

Η επιχείρηση θα επιδοτείται με 18 ευρώ, ημερησίως, και για διάστημα 25 ημερών, κάθε μήνα, δηλαδή, με 450 ευρώ για κάθε άνεργο που θα προσλάβει.
Επισημαίνεται ότι, η επιδότηση καλύπτει μέρος του μισθολογικού κόστους και δεν είναι η τελική αμοιβή για τον εργαζόμενο. Αντίθετα, η τελική αμοιβή διαμορφώνεται, με βάση τα όσα προβλέπει η Εργασιακή και Ασφαλιστική Νομοθεσία.

Προϋποθέσεις

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες δεν θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Στο Πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις, που κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την επιβολή της αίτησης, έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό που απασχολούν, με μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
Αν μία επιχείρηση προσλάβει άνεργο και μειώσει το προσωπικό της θα πρέπει να το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, διαφορετικά θα χάσει το τμήμα της επιδότησης, που αντιστοιχεί στις θέσεις εργασίας που μείωσε.
Ποιές επιχειρήσεις δεν εντάσσονται στο Πρόγραμμα

- Δημόσιες επιχειρήσεις.
- Νυχτερινά κέντρα.
- Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης (Security).
- Επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων (Telemarketing).
- Εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους.
- Επιχειρήσεις για τα Υποκαταστήματα ή τα Γραφεία τους στο Εξωτερικό.
- Εξωχώριες εταιρίες (Off – shore).
- ΚΤΕΛ.
- Σύλλογοι και Σωματεία, που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
- Επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν αυτοτελή επαγγελματική έδρα ή όταν η έδρα είναι η οικία του εργοδότη (λογιστές, ασφαλιστές, πολιτικοί μηχανικοί κ.τ.λ.) εκτός από τις επιχειρήσεις, που απασχολούν προσωπικό εκτός της έδρας τους.
- Επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον Τομέα της Αλιείας και της παραγωγής γεωργικών προϊόντων, καθώς και επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τη μεταπώληση προϊόντων σε εμπόρους.
- Επιχειρήσεις, που εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ποσών από Κρατικές ενισχύσεις.
- Επιχειρήσεις, που δημιουργήθηκαν από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία, υπό τον όρο ότι, θα προσλάβουν το ίδιο προσωπικό που είχαν πριν από τη μεταβίβαση ή την αλλαγή της νομικής μορφής τους.
- Επιχειρήσεις, που χαρακτηρίζονται «προβληματικές».
Τέλος, δεν είναι δυνατή η πρόσληψη ανέργων σε επιχείρηση, που είχε απασχοληθεί  τον προηγούμενο χρόνο, ακόμη και αν η επιχείρηση έχει αλλάξει νομική μορφή όταν υποβάλλει το αίτημα.

Επίσης, δεν είναι δυνατή η πρόσληψη με επιδότηση για άτομα, που θα απασχοληθούν σε νυχτερινές βάρδιες (22.00 – 06.00).

Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας εως 29 ετών

Το πρόγραμμα Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για 75.000 ανέργους , περιλαμβάνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2014 .Το πρόγραμμα Επιταγή εισόδου αφορά τη στήριξη της απασχόλησης νέων ηλικίας έως 29 ετών .

Ο προϋπολογισμός προβλέπει το διευρυμένο πρόγραμμα της Επιταγής εισόδου για το 2014 που θα αφορά  75.000 ανέργους το 2014 και σύμφωνα με τις προαναγγελίες που έχουν γίνει κατά διαστήματα οι όροι του προγράμματος θα είναι οι ίδιοι με του 2013.

Το νέο πρόγραμμα της Επιταγής εισόδου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι νέοι άνεργοι ηλικίας έως 29 ετών, και παρέχει κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η συνολική αμοιβή για την κάθε θέση, αναμένεται και πάλι να διαμορφωθεί στα 2.700 ευρώ ανά εργαζόμενο, με προοπτικές να επιδοτηθούν στη συνέχεια οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα ώστε οι προσωρινές θέσεις απασχόλησης, να γίνουν μόνιμες.

Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας: αφορά στην οικονομική αξία ποσού 1.100€, το οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, των ωφελουμένων από τους παρόχους κατάρτισης. Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 1400€, στην περίπτωση μετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου, σε σύμβαση εργασίας, της οποίας η διάρκεια δεν θα είναι μικρότερη των έξι (6) μηνών, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή, ο πάροχος κατάρτισης, θα έχει παράσχει επιπρόσθετες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης από τις αρχικές, οι οποίες εν τέλει οδήγησαν με επιτυχία στην υπογραφή σύμβασης εργασίας του καταρτιζομένου.

Εκπαιδευτικό Επίδομα: περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης. Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε: α) 2.700€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων /ΤΕΙ», εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.300€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης, β) 2.400€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.000€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης

ρεπορτάζ dikaiologitika.gr

NETWORK