Οικονομία

Πόσο θα είναι η παρακράτηση φόρου των συνταξιούχων το 2014

Πόσο θα είναι η παρακράτηση φόρου των συνταξιούχων το 2014 Πόσο θα είναι η παρακράτηση φόρου των συνταξιούχων το 2014
Πόσο θα είναι η παρακράτηση φόρου των συνταξιούχων το 2014 Μείωση των καθαρών ποσών των συντάξεων από 2,8% έως και 7,5% , το οποίο μεταφράζεται σε μείωση από 27 έως και 200 ευρώ το μήνα , φέρνει το νέο σύστημα υπολογισμού για την παρακράτηση φόρου των συνταξιούχων, το οποίο θα εφαρμοστεί για όλες τις συντάξεις κατά πάσα πιθανότητα από τον ερχόμενο Ιούλιο 2014.

Σύμφωνα με την Δημοκρατία με το νέο σύστημα παρακράτησης φόρου των συνταξιούχων, ο φόρος δεν θα υπολογίζεται πλέον αυτοτελώς στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, όπως γινόταν έως σήμερα, αφού το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη και ο φόρος θα υπολογίζεται επί του συνόλου.

Στο συνολικό ποσό θα παρακρατείται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συνολική σύνταξη να ανεβαίνει σε υψηλότερα φορολογικά κλιμάκια, όπου ισχύουν μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου και η τελική επιβάρυνση από την μηνιαία παρακράτηση φόρου να αυξηθεί σημαντικά.

Μέχρι το τέλος του 2013, οι κρατήσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών υπολογίζονταν αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις που αυτό κατέβαλε στους ασφαλισμένους του.

Για τις κύριες συντάξεις, ο υπολογισμός των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. γινόταν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων (συντελεστές 22%, 32% και 42%), ενώ για τις επικουρικές συντάξεις και τα λοιπά βοηθήματα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από ταμεία επικουρικά, αρωγής κ.λπ. ίσχυε ξεχωριστή κλίμακα με πολύ πιο χαμηλούς συντελεστές 5% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων κ.λπ. δεν υπερέβαινε τα 2.500 ευρώ σε ετήσια βάση, 10% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων ήταν σε ετήσια βάση από 2.500 ευρώ έως 4.500 ευρώ και 15% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων ήταν σε ετήσια βάση μεγαλύτερο των 4.500 ευρώ.

Από την 1η-1-2014, τίθενται πλέον σε ισχύ οι διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με τις οποίες ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων θα υπολογίζεται ενιαία, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Σε ποσοστά οι μειώσεις που θα υποστούν τα συνολικά καθαρά ποσά αποδοχών μεγάλου αριθμού συνταξιούχων αναμένεται να κυμανθούν από 2,8% έως και 7,5% και σε απόλυτα νούμερα έως 200 ευρώ το μήνα.