Οικονομία

Ρύθμιση χρεών στα Ταμεία - Ποιοι θα ενταχθούν, όλες οι λεπτομέρειες

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Συγκεκριμένες προϋποθέσεις ένταξης στην ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει να έχει όποιος επιθυμεί να ενταχθεί σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika.gr.

Το μηνιαίο πόσο της ρύθμισης θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ποσό μετά τον επανυπολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που θα διαμορφωθεί μετά τον επανυπολογισμό θα ρυθμίζεται όταν είναι μέχρι 3.000 ευρώ σε 36 δόσεις και για υψηλότερα ποσά θα κλιμακώνεται μέχρι και 120 δόσεις. Επίσης ο επανυπολογισμος της οφειλής θα γίνει για οφειλές μετά το 2002 και όχι για τις οφειλές πριν.

Ειδικότερα η ρύθμιση απευθύνεται σε 900.000 μη μισθωτούς, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν οφειλές ως 50.000 ευρώ, ενώ αν είναι να βγουν στην σύνταξη ως 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμενους και αν είναι αγρότες ως 10.000 ευρώ. Ωστόσο μια σημαντική παράμετρος της ρύθμισης είναι η ρήτρα βιωσιμότητας δηλαδή θα υπάρχει δείκτης βιωσιμότητας προκειμένου να ελέγχεται αυτός που θα ενταχθεί στην ρύθμιση αν πληροί όλα τα κριτήρια που θα διασφαλίζουν την καταβολή των δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα καταθέτουν χαρτιά για την διασφάλιση της τήρησης της ρύθμισης.

Παράλληλα η ρύθμιση εξετάζεται ακόμα να μείνει ανοιχτή για ένα εξάμηνο ενώ οι δόσεις αναμένεται να έχουν προσαύξηση 5%.

Η ρύθμιση οφειλών αναμένεται να έρθει στην Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες σε ένα πολύνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις όπως την κατάργηση του ηλιακιακου ορίου στις χήρες αλλά και διευκολύνσεις για τους αυτοκινητιστες, όπως η δυνατότητα να πωλησουν το όχημα τους ακόμη και αν χρωστούν καθώς και να συνταξιοδοτηθούν χωρίς να απαιτείται να διακόψουν την εργασία τους και να παραδώσουν το επαγγελματικό τους δίπλωμα.

Αναλυτικότερα:

- μέχρι 50.000 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό θα πρέπει να χρωστούν οσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν κλείσει την επιχειρηµατική τους δραστηριότητα και επιθυμούν να ενταχθούν στην ρύθμιση

- μέχρι 30.000 ευρώ θα πρέπει να χρωστούν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμενοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την σύνταξη

- μέχρι 10.000 ευρώ θα πρέπει να χρωστούν οι αγρότες που βρίσκονται για συνταξιοδότηση.