Οικονομία

Γιατί καθυστερούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα συνταξιούχων

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Μεγάλη καθυστέρηση θα υπάρξει στην εκδοση των μηνιαίων ενημερωτικών σημειωμάτων για τις συντάξεις του 2019 λόγω του επανυπολογισμού τους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι προς αποφυγή λαθών. Οπότε ούτε με την πληρωμή των συντάξεων του Μαρτίου θα δουν οι συνταξιούχοι τα εκκαθαριστικα τους σημειώματα.

Επομένως δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να επισκέπτονται την πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα για τη χορήγηση των μηνιαίων ενημερωτικών σημειωμάτων για τις συντάξεις του 2019 καθώς δεν έχει ενημερωθεί και εμφανίζει τους μήνες μέχρι το 2018.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι περίπου 2.500.000 συνταξιούχοι να μην γνωρίζουν πως επανυπολογιστηκαν οι συντάξεις τους με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16).

Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη αρχείων που παρουσιάζονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς και στα πρώην Ταμεία Νομικών, ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί σε νέα υποβολή αίτησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του εσωτερικού εγγράφου του ΕΦΚΑ περίπου 8.000 από τους 121.401 δικαιούχους, απόστρατους και ειδικών μισθολογίων, πήραν λιγότερα αναδρομικά από όσα δικαιούνταν η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί τους συνταξιούχους, είτε έχουν θετική, είτε έχουν αρνητική προσωπική διαφορά, να καταθέσουν στον ΕΦΚΑ υπόδειγμα αίτησης χορήγησης της νέας συνταξιοδοτικής πράξης σύμφωνα με τις παρακάτω αναφερόμενες διατάξεις.