Οικονομία

Κάρτα Υγείας πρόληψης για τους πολίτες ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ

Κάρτα Υγείας πρόληψης για τους πολίτες ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ
Κάρτα Υγείας πρόληψης και κεπ υγείας για τους πολίτες Το πρώτο θεσμό Πρόληψης Υγείας στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης μαζί με 13 δημάρχους σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών με αφορμή την έναρξη του Προγράμματος«Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας ( ΚΕΠ Υγείας ) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας »

 που υλοποιείται στα πλαίσια Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας που ξεκινά σε 14 δήμους σε όλη την Ελλάδα πιλοτικά, αφορά τη δημιουργία ενός δικτύουΚοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας για τον Πολίτη που θα κάνει την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας πράξη και θα διασφαλίζει σε κάθε κοινωνία ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής, μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας: 1) την προληπτική ιατρική και 2) την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας.

Τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν σε υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν,θα τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Στα πλαίσια του προγράμματος, πρόκειται να γίνειολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος σε 7 νοσήματα, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων screening που ορίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Μέσα στα κΕΠ θα δημιουργηθεί η Κάρτα Υγείας Πρόληψης του κάθε πολίτη που το επιθυμεί, προκειμένου να παρακολουθείται ο προσυμπτωματικός του έλεγχος.

Ο έλεγχος αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στόχους του πληθυσμού για κάθε νόσημα ξεχωριστά. Από τον προσυμπτωματικό αυτό έλεγχο, οι πολίτες που θα ανιχνευθούν ως υψηλού κινδύνου, θα παραπεμφθούν στους θεράποντες γιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο. Έτσι, για τον καρκίνο του εντέρου θα ελεγχθούν πολίτες 50 έως 75 ετών με τη διενέργεια της Mayerκοπράνων σε ετήσια βάση για 3 συνεχόμενα έτη. Αν η εξέταση είναι αρνητική, ο πληθυσμός θα επανελεγχθεί σε 5 έτη. Αν είναι θετική, ο πολίτης παραπέμπεται στο θεράποντα γιατρό του για κολονοσκόπηση.

Δειτε ΚΕΠ υγείας σε ποιους 14 δήμους ανοίγουν