Οικονομία

Προγράμματα κατάρτισης τεχνικών ασφαλείας για το 2014

Προγράμματα κατάρτισης τεχνικών ασφαλείας για το 2014 Προγράμματα κατάρτισης τεχνικών ασφαλείας για το 2014
Προγράμματα κατάρτισης τεχνικών ασφαλείας για το 2014 Με εγκύκλιο που έξεδωσε σήμερα καθορίζονται όλοι οι όροι και οι προυποθέσεις για τα προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε επιχειρήσεις Β' και Γ' κατηγορίας για το 2014.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας καθορίζονται τα προγράμματα για το 2014 που αφορούν την επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων ενώ παράλληλα καλούνται οι φορείς που θα τα υλοποιήσουν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους ώστε να συμμετέχουν σε αυτά.

Ο αριθμός των υποβληθέντων προγραμμάτων κατά το έτος 2013 ήταν πολύ μεγάλος. Η υπηρεσία χάρις στην αυταπάρνηση των στελεχών της που απασχολούνταν με την εξέταση των σχετικών φακέλων ανταποκρίθηκε στο τεράστιο αυτό έργο και επιτεύχθηκε ο στόχος της υπηρεσίας που είναι μεταξύ άλλων η εξυπηρέτηση των πολιτών (εργαζομένων, επιχειρήσεων κλπ.) στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας όπως αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

Η εγκύκλιος αναφέρει σχετικά με τα προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων ως τεχνικούς ασφαλείας για το 2014 τα κάτωθι:

 

Κατά τη διαδικασία αυτή πέραν της εξέτασης και καταχώρισης των προγραμμάτων δίδονταν μέσω του τηλεφώνου αλλά και στους προσερχόμενους στην υπηρεσία επεξηγήσεις, διευκρινίσεις και πληροφορίες συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια πρακτικά προβλήματα στην όλη διαδικασία και στη λειτουργία της υπηρεσίας η οποία σημειωτέον διαθέτει ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων.

Η επανειλημμένη δήλωση εκπροσώπων φορέων για την αποτελεσματικότητα, την προθυμία και την ευγένεια των στελεχών της υπηρεσίας ήταν οπωσδήποτε μια επιβράβευση και ηθική ικανοποίηση. Εν τούτοις η διαδικασία αυτή και ο τρόπος λειτουργίας, εν όψει μάλιστα της αναμενόμενης υποβολής πολύ μεγάλου αριθμού αιτήσεων για έγκριση και διεξαγωγή προγραμμάτων, αναπόφευκτα επιβάλλεται να διαφοροποιηθεί με την καθιέρωση μιας σύγχρονης διαδικασίας λαμβανομένης υπόψη και της καθιέρωσης του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Πάντα σημείο εκκίνησης θα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι για τη δυνατότητα συνέχισης των προγραμμάτων πρέπει να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση όλων προς τις σχετικές διατάξεις.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων και προς αποφυγή καθυστερήσεων στην όλη ροή της διαδικασίας έγκρισης των προγραμμάτων συγκεκριμένοι υπάλληλοι (τηλέφωνα στις Πληροφορίες) θα δίνουν τηλεφωνικά διευκρινίσεις για τα προγράμματα. Παράλληλα με την συμπερίληψη στην εγκύκλιο του διευκρινιστικού παραρτήματος III για την κατάταξη των επιχειρήσεων σε κατηγορία Β' ή Γ' οι τηλεφωνικές κλήσεις επιβάλλεται να περιορισθούν μόνο για εξειδικευμένα ερωτήματα. Διευκρινίζεται ότι τα τηλεφωνικό δίκτυο του Υπουργείου υπάγεται στο Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ και ενώ οι τηλεφωνικές συσκευές είναι απασχολημένες στον καλούντα δεν γίνεται αυτό αντιληπτό π.χ. με χαρακτηριστικό ήχο οπότε ενδεχόμενα δημιουργείται η εντύπωση ότι ο αρμόδιος υπάλληλος απουσιάζει από την θέση του γεγονός που δεν ισχύει.

Εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν συμβάλλουν για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, η υπηρεσία θα υποχρεωθεί να εισηγηθεί τον περιορισμό του αριθμού προγραμμάτων που μπορεί να διενεργεί κάθε φορέας ή και ενδεχόμενα με νέα νομοθετική ρύθμιση τα προγράμματα να διενεργούνται αποκλειστικά με ευθύνη των φορέων των εργοδοτών και εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι γίνονταν επανειλημμένα κυρίως τηλεφωνικές καταγγελίες για τον τρόπο που ορισμένοι φορείς επιμόρφωσης προσπαθούν να «προσελκύσουν» εκπαιδευόμενους εργοδότες, για την πιεστική συμπεριφορά τους, τις πληροφορίες που δίδουν και ισχυρισμούς ότι εκπροσωπούν το Υπουργείο Εργασίας κλπ., για τον τρόπο είσπραξης προκαταβολής, για μεσολάβησή τους για διενέργεια εκτίμησης κινδύνου, για παραπληροφόρηση των εργοδοτών για την υποχρέωση να θεωρούν βιβλίο υποδείξεων τεχνικού ασφάλειας ενώ αυτό δεν απαιτείται, για γνωστοποίηση ανάληψης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας από τον εργοδότη ο οποίος είναι καταχωρημένος στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με φυσική παρουσία στις αρμόδιες επιθεωρήσεις εργασίας ενώ η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται αποκλειστικά μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μόνο με ηλεκτρονική υποβολή κλπ.

Η υπηρεσία καλεί τους φορείς των εργοδοτών και εργαζομένων να λάβουν όλα τα μέτρα και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση και προστασία των μελών τους.

Σε κάθε περίπτωση που θα υπάρξουν σαφή αποδεικτικά στοιχεία για παραβάσεις θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οι φορείς οι οποίοι το προηγούμενο έτος ενήργησαν αντίθετα προς τις σχετικές αποφάσεις και εγκυκλίους καλούνται να επιστρέψουν τα τυχόν εισπραχθέντα ποσά μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων οι οποίοι κατέβαλαν τα σχετικά ποσά εξαιτίας της λανθασμένης πληροφόρησης για «δήθεν» υποχρεώσεις που είχαν.


Επιμόρφωση εργοδοτών

Μπορεί να λάβουν μέρος σε προγράμματα επιμόρφωσης ως τεχνικοί ασφάλειας στις επιχειρήσεις τους:
αα) εργοδότες εφόσον έχουν τα τυπικά προσόντα και οι επιχειρήσεις τους υπάγονται στην κατηγορία Β' σύμφωνα με τα άρθρα 10, 12 και 22 του Κ.Ν.Υ.Α.Ε.
ββ) εργαζόμενοι που απασχολούνται με πλήρες ωράριο σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 50 άτομα οι οποίες υπάγονται στην κατηγορία Β' ή Γ' εφόσον έχουν τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται στο άρθρο 11 παράγραφος 1 εδάφιο δ του Κ.Ν.Υ.Α.Ε.
γγ) εργοδότες σε επιχειρήσεις τους εφόσον αυτές υπάγονται στην Γ' κατηγορία σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κ.Ν.Υ.Α.Ε. και απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις:

>    ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Σε επιχειρήσεις Β' κατηγορίας - προγράμματα επιμόρφωσης 35 ωρών
α) Μέχρι και 3 άτομα (ένα από όλα)
1)    10 χρόνια αποδεδειγμένη λειτουργία της επιχείρησης (βεβαίωση επιμελητηρίου ή έναρξη άσκησης επαγγέλματος από την εφορία) ή
2)    άδεια άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη με το ίδιο αντικείμενο της δραστηριότητας της επιχείρησης
β) Μέχρι και 6 άτομα (ένα από όλα)
Πτυχίο τεχνικής ειδικότητας (πτυχίο πιστοποίησης εφόσον προβλέπεται πιστοποίηση) από:
1)    Τεχνικό επαγγελματικό εκπαιδευτήριο ή
2)    Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή
3)    Αναγνωρισμένη τεχνική επαγγελματική σχολή ή
4)    Απολυτήριο Τεχνικού επαγγελματικού Λυκείου (Τεχνικής ειδικότητας)

>    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Πτυχίο τεχνικής ειδικότητας (πτυχίο πιστοποίησης εφόσον προβλέπεται πιστοποίηση) από:
1)    Τεχνικό επαγγελματικό εκπαιδευτήριο ή
2)    Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή
3)    Αναγνωρισμένη τεχνική επαγγελματική σχολή ή
4)    Απολυτήριο Τεχνικού επαγγελματικού Λυκείου (Τεχνικής ειδικότητας)
5)    Άδεια άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη
 
για τα ανωτέρω (περίπτωση εργαζομένου) απαιτούνται και οκτώ (8) χρόνια τουλάχιστον από την απόκτηση του τίτλου σπουδών και να είναι με πλήρη απασχόληση στην επιχείρηση. Άλλα παραστατικά δεν θα γίνονται δεκτά.

Οι εργοδότες επιμορφώνονται οι ίδιοι εφόσον έχουν αποφασίσει για την επιλογή τους αυτή γνωρίζοντας ότι θα μπορούσαν εναλλακτικά να αναθέσουν τα καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας σε άτομα εκτός της επιχείρησης ή να συνάψουν σύμβαση με Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞ.Υ.Π.Π.). Εφόσον αποφασίσουν να επιμορφωθούν οι ίδιοι ή να επιμορφώσουν εργαζόμενο της επιχείρησής τους, είναι ελεύθεροι να επιλέξουν όποιον φορέα επιμόρφωσης επιθυμούν, μεταξύ αυτών που υλοποιούν τέτοια προγράμματα επιμόρφωσης.

Τα κριτήρια επιλογής του φορέα μπορεί να είναι οικονομικά, τόπου επιμόρφωσης, χρόνου, ποιότητας προγραμμάτων ή όποια κριτήρια οι ίδιοι θεωρούν ότι τους εξασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες για τη συμμετοχή τους στο επιμορφωτικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους ενδιαφερόμενους εργοδότες, πριν δηλώσουν συμμετοχή σε επιμορφωτικό πρόγραμμα, να έρχονται σε σχετική επικοινωνία με τα συλλογικά τους όργανα (σύλλογοι, ομοσπονδίες, επιμελητήρια κλπ.) προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά.

Οι εργοδότες που επιθυμούν να επιμορφωθούν οι ίδιοι ή να επιμορφωθεί εργαζόμενος της επιχείρησής τους απευθύνονται στους φορείς που έχουν δικαίωμα να εκτελούν τέτοια προγράμματα επιμόρφωσης και υποβάλλουν αίτηση σύμφωνα με το υπόδειγμα που περιλαμβάνεται στο παράρτημα II. Η αίτηση συμπληρώνεται εις διπλούν και το ένα αντίγραφο δίδεται στον υποβάλλοντα την αίτηση για επιμόρφωση.

Φορείς που αποδειχθεί ότι χρησιμοποιούν ως μέσο προσέλκυσης των εργοδοτών και των εργαζομένων για επιμόρφωση σε προγράμματά τους ισχυρισμούς, ότι εκπροσωπούν ή συνεργάζονται με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ή ότι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να επιμορφωθούν ή ότι στην περίπτωση μη επιμόρφωσής τους το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα τους επιβάλλει κυρώσεις ή παρόμοιους "παραπλανητικούς ή απειλητικούς" ισχυρισμούς θα αποκλείονται από τη συμμετοχή τους σε νέα προγράμματα.

Εάν ο φορέας επιμόρφωσης από την εξέταση της αίτησης διαπιστώσει ότι στο πρόσωπο του εργοδότη ή του εργαζόμενου που προτείνεται δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ενημερώνει τον εργοδότη που υπέβαλε την αίτηση και του επιστρέφει οπωσδήποτε και την εισπραχθείσα τυχόν προκαταβολή για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στα προγράμματα όσων δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα. Απαγορεύεται στον φορέα υλοποίησης να χορηγεί σε άτομα που δεν έχουν τα προβλεπόμενα προσόντα πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Επίσης είναι ευθύνη του φορέα υλοποίησης του προγράμματος να επιτρέψει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επιμόρφωσης μόνο εργοδοτών που εμπίπτουν στις διατάξεις της σχετικής απόφασης.

Η υπαγωγή των εκπαιδευομένων στη σωστή ομάδα επιμόρφωσης γίνεται με ευθύνη του φορέα επιμόρφωσης και με βάση τα στοιχεία της αίτησης κάθε εργοδότη η οποία θα πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένη.


Διαδικασία έγκρισης και εκτέλεσης προγραμμάτων

Πού υποβάλλεται η αίτηση

Οι αιτήσεις για την έγκριση εκτέλεσης των προγραμμάτων υποβάλλονται από τους φορείς που έχουν το δικαίωμα αυτό στη Διεύθυνση Διαχείρισης της Πληροφόρησης, Επιμόρφωσης και Παρακολούθησης Πολιτικής Συνθηκών Εργασίας για θέματα Ασφάλειας και Υγείας (Δ24) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Σταδίου 29, 101 10 Αθήνα.

Οι αιτήσεις παραλαμβάνονται μόνον από την υπηρεσία πρωτοκόλλου του Υπουργείου ακόμα και όταν αποστέλλονται με courier ή συστημένες. Προσοχή τα έντυπα που συμπληρώνονται είναι εκείνα του έτους 2014. Έντυπα παλαιοτέρων ετών δεν γίνονται δεκτά.

Υποβολή αίτησης για πρώτη φορά
Oι φορείς που επιθυμούν να διενεργήσουν για πρώτη φορά πρόγραμμα επιμόρφωσης εργοδοτών Γ' ή Β' κατηγορίας, πρέπει πριν την υποβολή της σχετικής αίτησης για έγκριση εκτέλεσης προγράμματος να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Δ24 αίτηση με την οποία να γνωρίζουν την πρόθεση τους να διενεργήσουν τέτοια προγράμματα επισυνάπτοντας όλα τα απαραίτητα παραστατικά για τον φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων.

Εκπαιδευτές που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε προγράμματα επιμόρφωσης και δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχετικό μητρώο υποβάλλουν οι ίδιοι σχετική αίτηση με τα απαραίτητα παραστατικά όπως ορίζονται κάθε φορά (πτυχίο, βιογραφικό σημείωμα, βεβαίωση προϋπηρεσίας κλπ.). Τα στοιχεία του προσώπου που υποβάλλει την αίτηση πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένα άλλως δεν θα εγκρίνεται το σχετικό αίτημα. Μετά το σχετικό έλεγχο και την ηλεκτρονική καταχώριση οι φορείς μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για έγκριση υλοποίησης προγράμματος επιμόρφωσης.

Προθεσμία υποβολής

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται 25 τουλάχιστον ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης εκτέλεσης των προγραμμάτων και θα αφορούν προγράμματα που θα εκτελεστούν εντός διαστήματος 90 ημερολογιακών ημερών.

Οι συγκεκριμένες προθεσμίες αναφέρονται στην ημερομηνία εισόδου στην υπηρεσία πρωτοκόλλου του Υπουργείου και δεν περιλαμβάνεται η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, Εάν π.χ. το πρόγραμμα υποβληθεί την 1 η του μηνός το πρόγραμμα μπορεί να αρχίσει την 26η (25+1) του μηνός και μετέπειτα.

Η κάθε αίτηση πρέπει να αφορά ένα μόνο συγκεκριμένο, πρόγραμμα. Συνοδεύεται από διαβιβαστικό του φορέα στο οποίο αναγράφεται οπωσδήποτε ο αριθμός πρωτοκόλλου του φορέα και σαν θέμα σημειώνεται "Πρόγραμμα επιμόρφωσης Γ' κατηγορίας" ή "Πρόγραμμα επιμόρφωσης Β' κατηγορίας". Επί του διαβιβαστικού αυτού τίθεται από την Υπηρεσία Γενικού Πρωτοκόλλου του Υπουργείου ο σχετικός αριθμός πρωτοκόλλου του Υπουργείου και η ημερομηνία κατάθεσης. Για διευκόλυνση της όλης διαδικασίας ειδικότερα η προθεσμία υποβολής μπορεί να μειωθεί σε 15 ημέρες (14+1) για τρεις το πολύ αιτήσεις ανά φορέα επιμόρφωσης και για αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι και 25/02/2014.

Eιδικότερα για τα πρώτα προγράμματα του 2014 είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων που θα αφορούν προγράμματα που θα ολοκληρωθούν έως 30 Μαρτίου 2014 (τελευταία ημέρα διεξαγωγής του προγράμματος). Αυτό επιβάλλεται με δεδομένο τις αλλαγές στην διαδικασία υποβολής αιτήσεων προγραμμάτων για το έτος 2014 και προκειμένου να διαπιστωθεί η ομαλότητα στη ροή της όλης διαδικασίας. Εφόσον η όλη διαδικασία δεν παρουσιάσει προβλήματα έγκαιρα θα ανακοινωθεί η συνέχιση της υποβολής αιτήσεων για διενέργεια προγραμμάτων επιμόρφωσης.

Υποβολή ταυτόχρονα περισσότερων αιτήσεων προγραμμάτων
Στην περίπτωση που υποβάλλονται μαζί περισσότερα του ενός προγράμματα, κάθε πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ξεχωριστή αίτηση και διαβιβαστικό και θα τοποθετείται σε ιδιαίτερο φάκελο ώστε να παίρνει διαφορετικό αριθμό πρωτοκόλλου του Υπουργείου. Κάθε φάκελος προγράμματος εξωτερικά πρέπει να φέρει την ένδειξη «Πρόγραμμα επιμόρφωσης Γ' κατηγορίας» ή «Πρόγραμμα επιμόρφωσης Β' κατηγορίας».