Οικονομία

Ο ΕΦΚΑ ζητά πίσω το επίδομα συζύγων από συνταξιούχους του πρώην ΙΚΑ

Ο ΕΦΚΑ ζητά πίσω το επίδομα συζύγων από συνταξιούχους του πρώην ΙΚΑ
Άτοκη επιστροφή των ποσών που έχουν λάβει συνταξιούχοι από μια ειδική προσαύξηση στην σύνταξη τους που έδινε ο νόμος 1846/51 ζητά ο ΕΦΚΑ σε σχετική εγκύκλιο προς εφαρμογή του άρθρου 17 του ν. 4578/2018.

Ειδικότερα πρόκειται για μια ειδική προσαύξηση που δινόταν στην σύνταξη του ΙΚΑ λόγω συζύγου, που δεν εργαζόταν και που δεν έπαιρνε σύνταξη από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Αυτοί λοιπόν που πήραν το εν λόγω επίδομα, -ο αριθμός των οποίων είναι μικρός- με απόφαση των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά αυτά, άτοκα, ανεξάρτητα από τον χρόνο έκδοσης.

Παράλληλα επιτρέπεται συμψηφισμός οποιασδήποτε οφειλής προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το σύνολο των χορηγούμενων παροχών, που τυχόν δικαιούται ο οφειλέτης.

Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται σε μηνιαίες δόσεις, το ύψος καθεμίας από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 του μεικτού ποσού που αντιστοιχεί στις χορηγούμενες παροχές, ή εφάπαξ, εφόσον το συνολικό ποσό της οφειλής δεν υπερβαίνει το 1/3 του ποσού που αντιστοιχεί στις χορηγούμενες παροχές.