Οικονομία

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ασφάλιση ανέργων

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ασφάλιση ανέργων Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ασφάλιση ανέργων
Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ασφάλιση ανέργων Με νέες ρυθμίσεις που προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας , δίνεται η δυνατότητα Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλισης από το ΙΚΑ σε όσους έχουν 50 ένσημα το 2013 ενώ προβλέπει και την ασφάλιση ανέργων υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα με το νόμο 3996/2011, είχε προβλεφθεί ως προϋπόθεση για τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας για παροχές ασθένειας σε είδος μέχρι 29-02-2012, η συμπλήρωση πενήντα (50) ημερών ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή δεκαπεντάμηνο, όπως ορίζεται σε επιμέρους διατάξεις του θεσμικού περί ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νόμου, αντί των 100 ημερών ασφάλισης που έπρεπε να συμπληρώσουν.

Εν συνεχεία, η ισχύς της ευνοϊκής αυτής ρυθμίσεως, παρατάθηκε διαδοχικά μέχρι την 28-2-2014.

Όπως αναφέρει η τροπολογία στο νοοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας ,λόγω των δύσκολων συγκυριών, αλλά πρωτίστως της αναγκαιότητας της ιατροφαρμακευτικής καλύψεως συμπολιτών μας που υποαπασχολούνται, με την προτεινόμενη διάταξη  παρατείνεται για ένα ακόμη έτος, δηλαδή από 1-3-2014 μέχρι την 28-2-2015, η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, δυνάμει της οποίας ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα μέλη οικογενειών αυτών δικαιούνται παροχών ασθένειας σε είδος, εφόσον συμπληρώσουν πενήντα (50) ημέρες ασφάλισης.

Επίσης με προηγούμενη διάταξη παρατάθηκε για 14 ακόμα μήνες η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι είχαν κάνει χρήση της ρύθμισης , και είχαν καλυφθεί για παροχές ασθένειας σε είδος, των οποίων η κάλυψη έληγε την 31-12-2012.

Οι διατάξεις  αφορούν μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας από 30 έως 55 ετών, που έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού εξακόσιες (600) ημέρες εργασίας. Το κατώτατο όριο των εξακοσίων (600) ημερών εργασίας αυξάνεται ανά εκατό ημέρες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του τριακοστού (30ού) έτους της ηλικίας και μέχρι το πεντηκοστό τέταρτο (54ο ) έτος της ηλικίας.

Η προβλεπόμενη από τις διατάξεις αυτές κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος ισχύει για δύο (2) χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στην ασφάλιση και εφόσον ο ασφαλισμένος εξακολουθεί να είναι άνεργος.

Με την προτεινόμενη διάταξη  παρατείνεται η ισχύς της ευνοϊκής ρυθμίσεως  έτσι ώστε οι ανωτέρω μακροχρόνια άνεργοι, των οποίων η ιατροφαρμακευτική κάλυψη λήγει την 28-2-2014, να συνεχίζουν να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά για το χρονικό διάστημα από 1-3-2014 έως 28-02- 2015.

Τέλος, με τις προτεινόμενες διατάξεις της περίπτωσης Γ, της παραγράφου 1, παρατείνεται μέχρι την 28-02-2015, η δυνατότητα καλύψεως των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των μελών των οικογενειών τους, καθώς και των εργαζομένων της επιχείρησης «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και των μελών των οικογενειών τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για παροχές ασθένειας σε είδος, ανεξαρτήτως των ημερών ασφάλισής τους.