Οικονομία

Συντάξεις: Εγκλωβισμένοι χιλιάδες συνταξιούχοι - Δεν θα λάβουν πάλι ενημερωτικά σημειώματα

Συντάξεις: Εγκλωβισμένοι χιλιάδες συνταξιούχοι - Δεν θα λάβουν πάλι ενημερωτικά σημειώματα
«Ζητάμε συγγνώμη γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων του 2019»...

Αυτό είναι το μήνυμα του ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους, οι οποίοι ακόμα δεν γνωρίζουν πόση σύνταξη παίρνουν.

Την ίδια ώρα που ο ΕΦΚΑ βγάζει έγγραφα ότι δεν είναι υποχρεωμένες οι υπηρεσίες του εκδίδουν διοικητικές πράξεις για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Απο την αρχή του 2019, δηλαδή εδώ και ένα εξάμηνο , κλείδωσε το σύστημα έκδοσης ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων και αυτά δεν αναρτώνται.

Για τις συντάξεις του 2019 εκκαθαριστικά-ενημερωτικά σημειώματα δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και ουδείς παλιός συνταξιούχος γνωρίζει πώς επανυπολογίστηκε με βάση το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξή του, ποια είναι η εθνική και ποια η ανταποδοτική σύνταξη που του αναλογεί, καθώς και ποια είναι η περιβόητη προσωπική διαφορά.

Πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που θεωρούν ότι ενώ δικαιούνταν αύξηση δεν έλαβαν ή έλαβαν μικρότερο ποσό, καθώς τους κόπηκε το οικογενειακό επίδομα.

Εκπρόσωποι των συνταξιούχων μιλώντας στα dikaiologitika.gr σημειώνουν ότι το υπουργείο Εργασίας δεν εμφανίζει τα μηνιαία Ενημερωτικά Σημειώματα Σύνταξης για να μην δει το 95% των συνταξιούχων την αρνητική προσωπική διαφορά και για να μην διαπιστώσουν το ύψος της μείωσης που θα είχαν αν τελικά εφαρμοζόταν ο ν.4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου), ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου.

Για το ιδιο θέμα το ΕΝΔΙΣΥ(Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιουχων) εστειλε εξώδικο στην πολιτική ηγεσία του υπουργειου Εργασίας και στη διοικηση του ΕΦΚΑ.

Στο εξώδικο μεταξυ αλλων αναφέρονται και τα εξης:

«Μεταφέροντας την αγανάκτηση των συνταξιούχων, καταγγέλουμε και καθιστούμε υπεύθυνους τους: Υπουργό Εργασίας κα. Ε. Αχτσιόγλου, Υφυπουργό Εργασίας κ. Τ. Πετρόπουλο, Διοικητή ΕΦΚΑ κ. Λ. Σέμπο, για όποιο νομικό θέμα προκύψει σε σχέση με τις κύριες συντάξεις, μας τη στιγμή που δεν γνωστοποιούνται οι όποιες αλλαγές στις συντάξεις μας, αφού εδώ και τρεις μήνες κλειδώσατε το σύστημα έκδοσης ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων μας (εκτός ΟΓΑ) και αυτά δεν αναρτώνται.Οι συνταξιούχοι-προσθέτει στο εξωδικο το ΕΝΔΙΣΥ- δεν αποδεχόμαστε, εφόσον συνεχίζεται να εφαρμόζεται η τακτική της απόκρυψης, ενδεχομένως των νέων συνταξιοδοτικών δεδομένων, αλλά και δεν θα αποδεχθούμε καμία εκ του πονηρού ερμηνεία περί δήθεν σιωπηρής αποδοχής των νέων συνταξιοδοτικών αποδοχών, σε περίπτωση που μας προκαλούν βλάβη».