Οικονομία

Τι σημαίνει η κατάργηση του πλαφόν στην συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ

Τι σημαίνει η κατάργηση του πλαφόν στην συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ Τι σημαίνει η κατάργηση του πλαφόν στην συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ
Τι σημαίνει η κατάργηση του πλαφόν στην συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ανέστειλε από χθες προσωρινά ,μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι,το πλαφόν που έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ στη συνταγογράφηση των φαρμάκων με αιτιολογία την αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των ασφαλισμένων.

Με την προσωρινή κατάργηση του πλαφόν οι γιατροί δεν υποχρεούνται να τηρούν το μηνιαίο όριο συνολικής αξίας φαρμάκων που συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το μέτρο του πλαφόν στην συνταγογράφηση λειτουργούσε μέχρι στιγμής αποτελεσματικά και σταδιακά οι γιατροί προσαρμόζονταν στον «περιορισμό» σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Την αίτηση που έκανε δεκτή το ΣτΕ είχε κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ,όπου μετά την απόφαση για αναστολή του μέτρου εξέφρασε την ικανοποιήση του.  Σημειώνεται ότι η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της κυρίας προσφυγής (αίτησης ακύρωσης) που έχει καταθέσει ο ΙΣΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση των γιατρών και φαρμακοποιών να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις σχετικές διατάξεις για τη συνταγογράφηση με βάσει «τη δραστική ουσία» όπως αναφέρεται στην ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση αναφέρεται «στον μηχανισμό εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας».

Η σχετική προσφυγή του ΙΣΑ θα εκδικαστεί στις 6 Ιουνίου του 2014.