Οικονομία

ΠΟΠΟΚΠ: Το νέο ασφαλιστικό στηρίζεται στην αρχή του νόμου Κατρούγκαλου

ΠΟΠΟΚΠ: Το νέο ασφαλιστικό στηρίζεται στην αρχή του νόμου Κατρούγκαλου
Οι όποιες ευνοϊκές διατάξεις του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ δεν αλλάζει τη φιλοσοφία και την «αρχιτεκτονική» του νόμου Κατρούγκαλου, με βασικότερο χαρακτηριστικό την καθιέρωση της «εθνικής» σύνταξης και της, χωρίς κανενός είδους κρατική εγγύηση, «ανταποδοτικής» σύνταξης.

Όπως αναφέρει η ΠΟΠΟΚΠ το σύστημα ΑΤΛΑΣ αποτελεί μία ακόμη υπόσχεση καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ και ο τότε και νυν υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε τόνισε ότι «το “ΑΤΛΑΣ” έχει προχωρήσει σε ποσοστό 15% και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014. Θα περιλαμβάνει πλήρες ασφαλιστικό βιογραφικό για όλους τους πολίτες και θα καταστήσει την έκδοση σύνταξης μια “καθαρά τυπική διαδικασία”, που δεν απαιτεί περισσότερο από έναν μήνα. Με το “ΑΤΛΑΣ”, που θα έχει πλήρη εφαρμογή από 1.1.2015, δεν θα ξαναθεωρηθεί βιβλιάριο υγείας και δεν θα απαιτηθούν νέες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιθέτως, θα αποδεσμευτεί προσωπικό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ελέγχων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας».

Ο συγκεκριμένος στόχος, βέβαια, όπως τονίζει η ΠΟΠΟΚΠ όπως είναι γνωστό, όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε, αλλά πέρα από τις εξαγγελίες δεν υπήρξε ούτε υποτυπώδης σχεδιασμός και στοχοθεσία για την υλοποίηση του έργου. Αντίθετα, τον Γενάρη του 2015 όπως καταγγέλλει η ΠΟΠΟΚΠ "ο κος Βρούτσης παρέδωσε οργανισμούς, οι οποίοι σε λειτουργικό επίπεδο βρίσκονταν στα όρια της κατάρρευσης, υποστελεχωμένους, με ανύπαρκτα ή παρωχημένα μηχανογραφικά συστήματα και μισό εκατομμύριο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ αιτήσεις συνταξιοδότησης σε εκκρεμότητα".

Παράλληλα αναφορικά με την ψηφιοποίηση της σύνταξης η ΠΟΠΟΚΠ αναρωτιέται" σε ποια χώρα της Ευρώπης, του κόσμου, αρμόδιος υπουργός θα εξήγγειλε με τέτοιο στόμφο και έπαρση την ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής συντάξεων παρουσιάζοντάς την σαν τα καθρεφτάκια των αποικιοκρατών, όχι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όπως θα νόμιζε κανείς, αλλά στο ξεκίνημα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα!!!!!!!!!!!".

Σε ότι αφορά το πρώτο μέρος του σχεδίου νόμου, αυτό σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ δεν αποτελεί παρά «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», αυτού της επικουρικής και του εφάπαξ, σε συνδυασμό με την εκ νέου καταλήστευση των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ (οκτώ περίπου δισ.). Η μοναδική διαφοροποίηση αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ είναι πως με όχημα την καθιέρωση ενός αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική σύνταξη, αυτό θα επεκταθεί και στην κύρια.