Οικονομία

Σάλος με την ξαφνική απεργία σε τρένα και προαστιακό - Τι λέει στο Dikaiologitika News ο πρόεδρος των εργαζομένων

Σάλος με την ξαφνική απεργία σε τρένα και προαστιακό - Τι λέει στο Dikaiologitika News ο πρόεδρος των εργαζομένων
Σάλος έχει προκληθεί από την αιφνιδιαστική απεργία των εργαζομένων σε Προαστιακό και τρένα, η οποία έγινε γνωστή στις 6:00 σήμερα το πρωί και ενώ υπήρχε ενημέρωση ότι τα δύο αυτά μέσα θα λειτουργήσουν κανονικά εν μέσω απεργίας στα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

« Δεν ανακοινώσαμε καθόλου καθυστερημένα την απεργία μας. Το ότι θα απεργήσουμε έχει ανακοινωθεί εδώ και μια εβδομάδα από τα εργατικά κέντρα Αθήνας και Πειραιά, όπου ανήκουν τα σωματεία μας. Όλα τα σωματεία μας είναι μέλη σε αυτά τα εργατικά κέντρα, ήταν πολύ σαφές ότι συμμετέχουμε. Οι διοικήσεις ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχαν δε ενημερωθεί για την απεργία μας εδώ και μια εβδομάδα και το ανακοινώσαμε ξανά χθες το πρωί».

Στην ερώτησή του Dikaiologitika News μας γιατί δεν το κατάλαβε αυτό ο κόσμος ο οποίος στήθηκε στις πλατφόρμες να περιμένει τα τρένα και τι πήγε λάθος τελικά στην ενημέρωση του κοινού, ο ίδιος μας απάντησε πως « Κάθε φορά συμβαίνει το ίδιο: η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν δέχεται την απεργία, απαντά: εγώ έχω τρένα, το θέμα είναι αν μου δίνει γραμμές να 'περπατήσουν' ο ΟΣΕ. Αν υπάρχει απεργία κι εκεί όμως, ο ΟΣΕ δεν μπορεί να δώσει γραμμές. Είναι ένα κόλπο αυτό το οποίο συμβαίνει συστηματικά, με αποτέλεσμα να φαινόμαστε εμείς οι κακοί στο κοινό. Γίνεται σκόπιμα».

Και γιατί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δρομολογεί τρένα ενώ υπάρχει απεργία; Σύμφωνα με τον κο Παρασκευόπουλο δεδομένου ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ιδιωτική εταιρεία, κάθε φορά που υπάρχει απεργία διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο τα χρήματα που χάνει από την ημέρα της απεργίας. Διεκδικεί τα χρήματα δηλαδή που θα κέρδιζε αν δούλευε κανονικά. Αν ο ΟΣΕ απαντήσει επίσημα και γραπτώς ότι « δεν έχω να σου δώσω γραμμές λόγω απεργίας» τότε θα της ζητήσει και επίσημα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα χρήματα. Τελικά αυτό που γίνεται είναι ότι ο ΟΣΕ τηρεί σιγή ιχθύος κι η μπάλα μεταφέρεται στους εργαζόμενους. Ο κος Παρασκευόπουλος λέει ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που παίζεται εν γνώσει του υπουργείου Εργασίας.

Τι δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος

Σε αιφνιδιαστική κατάληψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη από προσωπικό του ΟΣΕ απέδωσε το αλαλούμ με την απεργία στον προαστιακό, ο Φίλιππος Τσαλίδης Διευθύνων Σύμβουλος ΤΡΑΙΝΟΣΕ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Εξήγησε ότι μηχανοδηγοί και συνοδοί τρένων ήταν στη θέση τους ωστόσο κανένα τρένο δεν μπόρεσε να φύγει από το σταθμό στου Ρέντη που είναι και η βάση εκκίνησης όλων των τρένων στην Αθήνα.

Σχολιάζοντας την κίνηση των υπαλλήλων, είπε ότι η «υπηρεσία θα κάνει ό,τι πρέπει κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Τι συνέβη με την απεργία σε τρένα και Προαστιακό

Έως νωρίς το πρωί της Τρίτης, ήταν γνωστό ότι Προαστιακός και τρένα θα κινηθούν κανονικά και δεν θα συμμετάσχουν στην απεργία όπως τα άλλα μέσα μεταφοράς. Τελικά όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 6.30 το πρωί, οι συρμοί θα μείνουν ακινητοποιημένοι.

«Λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα - Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός», αναφέρει η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.