Οικονομία

Παράταση προθεσμίας υποβολής των ΑΠΔ υπαλλήλων Δημοσίου στον e-ΕΦΚΑ

Παράταση προθεσμίας υποβολής των ΑΠΔ υπαλλήλων Δημοσίου στον e-ΕΦΚΑ
Την παράταση στην προθεσμία υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων των υπαλλήλων του Δημοσίου για την υπαγωγή τους στον e-ΕΦΚΑ μέχρι τις 30 Απριλίου, αντί 31 Μαρτίου περιλαμβάνει απόφαση του ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΕΦΚΑ σχετικά με την παράταση μέχρι 30/4/2020 χωρίς την επιβολή διοικητικών κυρώσεων της προθεσμίας υποβολής: α) των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων μισθολογικής περιόδου 01/2020 για την υπαγωγή των Υπαλλήλων – Λειτουργών του Δημοσίου, των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 4387/2016. β) της υποβολής συμπληρωματικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης μισθολογικής περιόδου 2/2020 για τις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους και τους αντίστοιχους τομείς του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

Ειδικότερα από 1/1/2017 οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί της Βουλής, των Ν.Π.Δ.Δ. και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμίδας, οι ιερείς και υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του e-ΕΦΚΑ.

Παράλληλα για την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του τ. Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (τ. ΤΑΥΤΕΚΩ) των μισθωτών που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ ορίστηκε η μισθολογική περίοδος 02/2020 ως περίοδος έναρξης εφαρμογής, και ως προθεσμία υποβολής της προβλεπόμενης συμπληρωματικής ΑΠΔ από τις υπόχρεες επιχειρήσεις μέχρι 31/3/2020 που τώρα παρατείνεται μέχρι 30 Απριλίου.

Τονίζεται ότι η ως άνω παράταση αφορά μόνο την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και όχι την καταβολή των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν εντός των προθεσμιών που προβλέπονται.