Οικονομία

Μέτρα «απάντηση» στον κορονοϊό: Μείωση ορίου για e-πληρωμές, φόρου των επιχειρήσεων και ΦΠΑ

Μέτρα «απάντηση» στον κορονοϊό: Μείωση ορίου για e-πληρωμές, φόρου των επιχειρήσεων και ΦΠΑ
Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού αναμένεται να έχουν και συνέχεια. Συγκεκριμένα, αναμένονται νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν από τα μέσα Απριλίου.

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει νέα φορολογικό μέτρα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για να στηριχθεί η οικονομία που δοκιμάζεται.

Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την μείωση του ορίου των ηλεκτρονικών πληρωμών από το 30% που ισχύει σήμερα στο 20%, προκειμένου οι πολίτες να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο.

Άλλωστε με ανακοίνωσή της η ΕΕΤ προχτές ανακοίνωσε την αύξηση του ορίου ανέπαφων συναλλαγών από τα 25 στα 50 ευρώ προκειμένου να περιοριστεί η φυσική επαφή για τους καταναλωτές με το πληκτρολόγιο του POS και να αποθαρρυνθεί η χρήση χαρτονομισμάτων και κερμάτων, συμβάλει από μόνη της στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

katastimata706

Μια ακόμη παρέμβαση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% να ισχύσει από το 2020, αντί του 2021. Στο ίδιο πακέτο παρεμβάσεων εξετάζεται και η μεγαλύτερη μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους.

Αναμφίβολα ο τουρισμός στην χώρα μας αναμένεται να πληγεί. Η κυβέρνηση για να μετριάσει τις επιπτώσεις ρίχνει στο τραπέζι τη μείωση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές, καθώς και η μείωση των πάσης φύσεως τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές. Ακόμη, εξετάζεται κατάργηση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%. Τέλος, συζητείται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.