Υγεία

Κορωνοϊός και γρίπη: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο φέτος

Κορωνοϊός και γρίπη: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο φέτος Φωτογραφία: RF._.studio/PEXELS
Καθώς πλησιάζουμε προς το χειμώνα θα αρχίσει η περίοδος έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης.

Η ώρα της εξάπλωσης του κορωνοϊού, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών πλησιάζει. Μαζί τους έρχεται ένα νέο κύμα ασθενειών που μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε απουσίες από το σχολείο, και τους ηλικιωμένους ή όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Όλα τα παραπάνω μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να κάνετε τις δόσεις των εμβολίων σας για φέτος.

Όμως, αν ακόμα δεν έχετε αποφασίσει αν θα κάνετε φέτος το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και τη γρίπη, τότε ίσως θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, των ατόμων εκείνων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο λόγω ηλικίας, υποκείμενου νοσήματος ή κατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
- Άτομα με ανοσοκαταστολή
- Έγκυες γυναίκες
- Επαγγελματίες υγείας

Όσον αφορά την γρίπη, επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Πηγή: Healthstat