Οικονομία

Με παραχώρηση του ακινήτου θα εξοφλείται ο φόρος κληρονομιάς

Με παραχώρηση του ακινήτου θα εξοφλείται ο φόρος κληρονομιάς Με παραχώρηση του ακινήτου θα εξοφλείται ο φόρος κληρονομιάς
Με παραχώρηση του ακινήτου θα εξοφλείται ο φόρος κληρονομιάς Με την παραχώρηση του ακινήτου τους στο ελληνικό Δημόσιο θα μπορούν να εξοφλούν τον φόρο κληρονομιάς όσοι δεν έχουν μετρητά, ενώ με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων θα φορολογηθούν και όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα έως 5.000 ευρώ.

Με τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών διορθώνονται αφενός αστοχίες προηγούμενων νόμων αφετέρου καθιερώνονται νέες διαδικασίες για την πληρωμή των φόρων. Συγκεκριμένα ως μισθωτοί και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν όσοι είχαν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση όπως άνεργοι, φοιτητές και μικροκαταθέτες, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο την καταβολή φόρου. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα να επαναπροσφύγουν στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης όσοι είχαν χάσει αυτό το δικαίωμα λόγω της κατάργησης της προηγούμενης επιτροπής. Ειδικότερα, οι τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών ορίζουν τα εξής:

Επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλομένου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, έπειτα από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται. Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος οφείλει 20.000 φόρο κληρονομιάς και το ακίνητό του έχει αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ δεν θα έχει καμία αξίωση από το ελληνικό Δημόσιο!

Παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών, και στους φορολογουμένους οι υποθέσεις των οποίων είχαν εισαχθεί στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών με αίτημα διοικητικού συμβιβασμού, και δεν εξετάστηκαν από αυτή έως τις 31.12.2013.

Με βάση το πρώτο έτος κυκλοφορίας και όχι με την ημερομηνία αγοράς από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού θα υπολογίζεται η παλαιότητα του αυτοκινήτου. Ειδικότερα, ο υπολογισμός της παλαιότητας των εν λόγω αυτοκινήτων για τις ανάγκες υπολογισμού του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των αντικειμενικών δαπανών από το οικονομικό έτος 2014 και εξής θα γίνεται με βάση το έτος της πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ. Ως έτος πρώτης κυκλοφορίας θα θεωρείται το έτος που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας που χορηγήθηκε μετά τη μεταβίβαση από τον ΟΔΔΥ μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το έτος πρώτης κυκλοφορίας δεν προκύπτει με κανέναν πρόσφορο τρόπο.

Οι εκχωρήσεις απαιτήσεων προς το Δημόσιο που πραγματοποιούνται από ΠΑΕ που βρίσκονται υπό ειδική εκκαθάριση (βάσει του άρθρου 10 ν. 4224/2013) γίνονται ατελώς και χωρίς υποχρέωση καταβολής οιουδήποτε τέλους, φόρου ή εισφοράς.