Οικονομία

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα συνδυαστικά με προγράμματα εργασίας

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα συνδυαστικά με προγράμματα εργασίας Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα συνδυαστικά με προγράμματα εργασίας
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα συνδυαστικά με προγράμματα εργασίας Μετά τις εκλογές θα επιλεγούν από το υπουργείο Εργασίας οι δήμοι που θα ξεκινήσει η πιλοτική υλοποίηση ,του νέου για τα Ελληνικά δεδομένα, προγράμματος που θα παρέχει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με επίδομα εώς και 200 ευρώ σε δικαιούχους με πολύ χαμηλά εισοδήματα ενώ θα παρέχει συνδυαστικά και παροχές στέγης και σίτισης.

Το επίδομα θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα, με άξονες την επαρκή εισοδηματική στήριξη, τη διαμόρφωση αγορών εργασίας που προωθούν την ένταξη των ανθρώπων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 70 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κατά 50 ευρώ για το κάθε παιδί.

Ο υφυπουργός Εργασίας κ Κεγκέρογλου σήμερα το πρωί αναφέρθηκε στο θέμα και έκανε γνωστό ότι παράλληλα με το επίδομα ελάχιστου εισοδήματος θα υπάρξουν συνοδευτικές υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας που θα αφορούν την στέγαση, την σίτιση και την προώθηση της απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων που θα προκηρυχθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σχετικά με την προώθηση της απασχόλησης ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι οι δικαιούχοι που θα λαμβάνουν το επίδομα ελάχιστου εισοδήματος θα προωθούνται στην εργασία μέσω προγραμμάτων ώστε να μην χρειάζεται να μείνουν εσαεί κάτω από την ομπρέλα της κοινωνικής προστασίας του ελάχιστου εισοδήματος.

Όσοι έχουν την αδυναμία να εργαστούν διότι δεν έχουν την φυσική κατάσταση για να απασχοληθούν σε οποιαδήποτε φύσεως εργασίας όπως υπερήλικες ή άτομα με βαρέας μορφής αναπηρίας θα εντάσσονται στο ελάχιστο εισόδημα εσαεί.

Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η επιλογή των κριτήριων αλλά και τον μηχανισμό που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα ενώ έκανε γνωστό ότι στην πιλοτική φάση του προγράμματος θα ενταχθούν έως και πέντε δήμοι που δεν έχουν όμως επιλεγεί ακόμη.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συνδυαστεί με δράσεις και πολιτικές που προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ αφού το 20% των κονδυλίων για την νέα προγραμματική περίοδο προορίζονται για την αντιμετώπιση της φτώχειας.