Οικονομία

Ελάχιστο φορολογητέο ποσό: Ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές της κυβέρνησης

Ελάχιστο φορολογητέο ποσό: Ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές της κυβέρνησης
Δείτε αναλυτικά πόσο μειώνεται το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών.

Μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες δίνει η κυβέρνηση από το 2025 προχωρώντας σε διορθώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε χθες στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά στο ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών το ποσό αυτό μειώνεται στο μισό σε περιοχές με 1.500 κατοίκους, καθώς το σύνολο των μέτρων της κυβέρνησης θέτει ως στόχο την ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν στην περιφέρεια. Υπενθυμίζεται πως το ισχύον όριο είναι οι περιοχές με 500 κατοίκους αλλά τώρα η περίμετρος διευρύνεται εις τριπλούν.

Το φορολογητέο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών υπολογίσθηκε εφέτος με τεκμαρτό τρόπο (ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα) και ανάλογα δηλαδή με τα χρόνια που δραστηριοποιούνται, με τον μέσο τζίρο κάθε επιχείρησης αλλά και τις αμοιβές των εργαζομένων τους (για όσους έχουν).

Ανταποκρινόμενη σε πολλά αιτήματα που είχε από την ελληνική Περιφέρεια, κυρίως από μικρότερους οικισμούς, η κυβέρνηση μειώνει στο μισό το ελάχιστο φορολογητέο ποσό σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, κάτι το οποίο θα στηρίξει σημαντικά χωριά, κωμοπόλεις στην ελληνική ύπαιθρο. Και το κριτήριο του μέγιστου μισθού του εργαζόμενου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά, αλλά μόνο συγκριτικά.

Σήμερα ο υπολογισμός του ελάχιστου κέρδους για ατομικές επιχειρήσεις βασίζεται σε τρία επιμέρους ποσά, τα οποία αθροίζονται. Καταρχάς, γίνεται ο υπολογισμός της περίπτωσης όπου το ποσό προκύπτει είτε από τον ετήσιο κατώτατο μισθό είτε από τις αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου της επιχείρησης. Ο ετήσιος κατώτατος μισθός για το 2023 ανέρχεται στα 780 ευρώ μηνιαίως, με προσαύξηση 10% ανά τριετία, ξεκινώντας μετά το έκτο έτος δραστηριότητας.

Για τις επιχειρήσεις με υπαλλήλους, το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του κατώτατου μισθού και των αποδοχών του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου επιλέγεται σήμερα ως το τεκμαρτό εισόδημα. Στη συνέχεια, το ποσό της πρώτης περίπτωσης προσαυξάνεται κατά 10% για το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας, που περιλαμβάνει τόσο τις μικτές αποδοχές όσο και τις εργοδοτικές εισφορές. Τέλος, σήμερα εφαρμόζεται προσαύξηση 5% στο ποσό που υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ της επιχείρησης.

Ότι το κριτήριο του μέγιστου μισθού του εργαζόμενου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά, αλλά μόνο συγκριτικά θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση.