Οικονομία

Στο τραπέζι η μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά όχι για όλους

Στο τραπέζι η μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά όχι για όλους
Μείωση της προκαταβολής φόρου σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες θα είναι σε θέση να αποδείξουν ότι πλήττονται καίρια από την ύφεση που προκαλεί ο κορωνοϊός, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Η κυβέρνηση όπως είχε τονιστεί και παλαιότερα θέλει να μειωθεί το επίδομα της προκαταβολής φόρου από το 100% που ισχύει σήμερα αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν δυσβάσταχτο δημοσιονομικά. Μόνο στον φετινό προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί έσοδα δύο δισ. ευρώ.

Ακόμα ωστόσο και να ληφθεί αύριο η απόφαση, δεν θα εφαρμοστεί από τη μία μέρα στην άλλη καθώς το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δει την καθαρή εικόνα μετά και την υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων.

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, αν και η παράταση είναι πολύ πιθανή. Με την έκδοση των εκκαθαριστικών, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν προκαταβολή φόρου 100% επί των κερδών του 2019. Στη συνέχεια, σχεδιάζεται να γίνει ανάλυση των δηλώσεων ΦΠΑ που θα έχουν υποβληθεί εν τω μεταξύ, προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση για το ποιες επιχειρήσεις έχουν πληγεί περισσότερο, τουλάχιστον σε επίπεδο εσόδων. Ανάλογα με τα ευρήματα αυτής της έρευνας, θα προκύψει και η τελική συνταγή για τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου.

Ουσιαστικά, το σχέδιο είναι να ακολουθηθεί η περυσινή λύση. Δηλαδή, να γίνει δεύτερη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων το φθινόπωρο. Οσες επιχειρήσεις έχουν προλάβει να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί θα λαμβάνουν πίσω τα χρήματα μέσω Taxis. Αντίθετα, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που θα εξακολουθούν να οφείλουν, θα γίνεται με συμψηφισμό του διορθωτικού ποσού με τις τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος.