Οικονομία

Τα επιφυλακτικά σχέδια για νέες προσλήψεις

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το Γ' Τρίμηνο 2020. Οι Έλληνες εργοδότες επιφυλακτικοί για προσλήψεις το τρίτο τρίμηνο του 2020. Ένας χρόνος απαιτείται για να επιστρέψουμε στην προ κορονοϊού εποχή για τις προσλήψεις δηλώνει το 79% των εργοδοτών

Το 65% των Ελλήνων εργοδοτών αναφέρουν ότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα επηρεάστηκε από τον COVID-19, με το 79% να προβλέπει πως τα επίπεδα προσλήψεων θα επιστρέψουν στα προ-COVID-19 επίπεδα εντός των επόμενων 12 μηνών σύμφωνα με την νέα Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης Γ' Τριμήνου 2020 της ManpowerGroup.

Οι Έλληνες εργοδότες καταγράφουν επιφυλακτικά σχέδια προσλήψεων για το τρίτο τρίμηνο του 2020, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -7%, πρόκειται για τις πιο αδύναμες που έχουν καταγραφεί εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Το 15% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 17% προβλέπει μείωση και το 64% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή.

Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε έξι από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Στον τομέα των Κατασκευών, της Βιομηχανίας/Παραγωγής και του Τουρισμού αναμένεται να εκδηλωθεί ο πιο αδύναμος ρυθμός προσλήψεων. Ωστόσο, οι εργοδότες στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής (Βιομηχανία Εξόρυξης, Γεωργία, Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση) αναμένουν εύλογο κλίμα προσλήψεων.

Στον τομέα των Κατασκευών αναμένεται να εκδηλωθεί ο πιο αδύναμος ρυθμός προσλήψεων, με τους εργοδότες να καταγράφουν απαισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -16%. Δυσοίωνες προοπτικές προσλήψεων αναφέρονται επίσης στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής και στον τομέα του Τουρισμού, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -14% και -13% αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι εργοδότες στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής (Βιομηχανία Εξόρυξης, Γεωργία, Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση) αναμένουν εύλογο κλίμα προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +10%.

Οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναμένουν τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών κατά το προσεχές τρίμηνο, καταγράφοντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -3%. Οι εργοδότες στην Βόρεια Ελλάδα αναμένουν για το προσεχές τρίμηνο τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων από το 2013, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -8%.

"Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι οι εργοδότες δείχνουν επιφυλακτικοί αναφορικά με τα σχέδια προσλήψεων, δεδομένου ότι αυτή τη περίοδο επικεντρώνονται στην ασφαλή επιστροφή των ανθρώπων στην εργασία, καθώς και στην υποστήριξη των εργαζομένων με διαδικασίες και πρωτόκολλα υγιεινής», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδος.