Οικονομία

Εργασιακός μεσαίωνας για τις καθαρίστριες στο Καποδιστριακό

Εργασιακός μεσαίωνας για τις καθαρίστριες στο Καποδιστριακό Εργασιακός μεσαίωνας για τις καθαρίστριες στο Καποδιστριακό
Εργασιακός μεσαίωνας για τις καθαρίστριες στο Καποδιστριακό Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Φάμπρικα στυγνής εκμετάλλευσης είχε στήσει εργολαβική εταιρία καθαρισμού κτιρίων, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σύμφωνα με καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, η εργολαβική εταιρία ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ και ΣΙΑ ΕΕ»-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ, που είχε αναλάβει το έργο του καθαρισμού του ΕΚΠΑ και η οποία τον Σεπτέμβριο του 2012 από ετερρόρυθμη μεταβιβάστηκε στην ομόρρυθμη εταιρεία «ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ και ΣΙΑ ΟΕ»-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ, είχε επιβάλλει συνθήκες εργοδοτικού μεσαίωνα στις καθαρίστριες που είχε προσλάβει.

Όπως καταγγέλλεται από τις εργαζόμενες, κατά πάγια τακτική της η εργοδότρια εταιρεία ενώ στα ένσημα και στις βεβαιώσεις αποδοχών που χορηγούσε κατ’ έτος για την εφορία ανέγραφε τις νόμιμες και συμφωνημένες αποδοχές, στην πραγματικότητα κάθε μήνα κατέβαλε μικρότερα ποσά από αυτά.

Επιπλέον, η εργοδότρια εταιρεία υποχρέωνε τις εργαζόμενες να παίρνουν την ετήσια άδεια κατά τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα ενώ το καλοκαίρι τους επέβαλε να παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών. Για τις διαφορές αυτές οι εργαζόμενες έχουν δικαιωθεί τόσο από την τη σχετική ΕΔΕ που διέταξε το Πανεπιστήμιο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 910001302/18-9-2009 όσο και από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Στρατούλης σημειώνει ότι έχει παρατηρηθεί πως στις εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η συγκεκριμένη εταιρία, προχώρησε και στην απόλυση καθαρίστριας, η οποία είχε αναπτύξει συνδικαλιστική δράση και η οποία διαμαρτυρήθηκε για τις παραπάνω παράνομες και αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημείωμα υποστήριξής και βεβαίωσης της επιμέλειας κατά την εκτέλεση της εργασίας της έστειλαν οι καθηγητές και του Γεωλογικού και του Φυσικού Τμήματος του ΕΚΠΑ.