Οικονομία

Στο ΚΕΠΕ η μελέτη για το ασφαλιστικό

Στο ΚΕΠΕ η μελέτη για το ασφαλιστικό Στο ΚΕΠΕ η μελέτη για το ασφαλιστικό
Στο ΚΕΠΕ η μελέτη για το ασφαλιστικό Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα και οι οποίες αφορούν κυρίως την ενοποίηση των περίπου 60 κλάδων ασφάλισης και τη δημιουργία τριών μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων.

Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και στο ΚΕΠΕ και αναφέρεται στη διοικητική ενοποίηση και στον λειτουργικό εκσυγχρονισμό των δομών της κοινωνικής ασφάλισης. Στόχος είναι η συγκεκριμένη μελέτη να είναι έτοιμη έως τις αρχές του φθινοπώρου για να συζητηθούν οι προτάσεις που θα υπάρχουν, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και έτσι να προκύψουν και επίσημα οι αλλαγές που πρόκειται να θεσμοθετηθούν έως το τέλος του έτους. Όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας με αυτή τη διοικητική ενοποίηση κλείνει ένας μεγάλος κύκλος μεταρρυθμιστικών τομών «που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια». Πρόκειται για τη λειτουργία του συστήματος «Αριάδνη», με το οποίο το υπουργείο θεωρεί ότι εξάλειψε οριστικά το «απαράδεκτο φαινόμενο των «μαϊμού» συντάξεων», το σύστημα «Ήλιος», που χαρτογράφησε όλο το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας και το σύστημα «Άτλας» που πρόκειται να δημιουργήσει το ασφαλιστικό βιογραφικό για κάθε εργαζόμενο και να καταργήσει στο εξής τη θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας των ασφαλισμένων και των προστατευόμενων μελών.

Στο υπουργείο Εργασίας γίνεται λόγος για απορρόφηση πόρων του κρατικού προϋπολογισμού, εντός των προγραμματισμένων στόχων. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2014, έχει απορροφηθεί το 41,3% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης για συντάξεις, όταν ο στόχος ήταν να έχει καταβληθεί το 41,7%, άρα η χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος εξελίσσεται ομαλά.