Οικονομία

Ο Βρούτσης ρίχνεται στη μάχη της «μαύρης» εργασίας

Ο Βρούτσης ρίχνεται στη μάχη της «μαύρης» εργασίας
Ο Βρούτσης ρίχνεται στη μάχη της «μαύρης» εργασίας Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Συνάντηση θα πραγματοποιήσει αύριο στις 2 το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με υψηλόβαθμα στελέχη των ελεγκτικών οργανισμών του Υπουργείου, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφαλισμένων του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Στόχος είναι να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των ελεγκτικών μηχανισμών και να προκύψει ένα νέο σχέδιο δράσης για στοχευμένους ελέγχους, λόγω θερινής περιόδου, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη και ο ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ, Κώστας Πανταζής.

Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η «μαύρη» εργασία κάνει θραύση, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου, το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στην Ελλάδα βρίσκεται στο 23,61%, ενώ το 38% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν βρέθηκε ότι έχουν εργαζόμενους που δεν είναι ασφαλισμένοι. Το πρόστιμο για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο βρίσκεται στα 10.550 ευρώ και το υπουργείο εκτιμά ότι εάν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια θα αποφευχθεί το φαινόμενο της δραματικής αύξησης της «μαύρης» εργασίας, κατά την τουριστική περίοδο.