Οικονομία

Ασφαλιστικό: Ο Βρούτσης, ο Μπέζας και οι περικοπές στις συντάξεις

Ασφαλιστικό: Ο Βρούτσης, ο Μπέζας και οι περικοπές στις συντάξεις
Ασφαλιστικό: Ο Βρούτσης, ο Μπέζας και οι περικοπές στις συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ο υπουργός Εργασίας δεν άλλαξε στον ανασχηματισμό της περασμένης Δευτέρας, αλλά επίσης δεν άλλαξαν και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα προς την τρόικα για να προχωρήσει σε δομικές... αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Η τοποθέτηση μάλιστα δύο ακόμα υφυπουργών, μετατρέπει το υπουργείο Εργασίας σε υπερ – υπουργείο, αλλά έχει και ξεκάθαρη στόχευση: Ο κ. Μπέζας αναλαμβάνει τα ασφαλιστικά ταμεία και ο κ. Πλακιωτάκης τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Προφανώς η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια του κ. Μπέζα, ο οποίος πρέπει να λύσει το «γόρδιο δεσμό» από τη μία να ενοποιήσει τα ταμεία, εξισορροπώντας παροχές και εισφορές και από την άλλη να μην περικόψει τις συντάξεις.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το συγκεκριμένο σταυρόλεξο λύνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία. Σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων, αυτό που πρέπει να κάνει ο νέος υφυπουργός, είναι να μεταφέρει σε πρώτη φάση, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έως το τέλος του έτους και στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ρήτρα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) από την 1η Ιουλίου και μετά, είναι η αιτία που περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι θα υποστούν άλλη μια μείωση στις επικουρικές συντάξεις, της τάξης του 5,2%, δηλαδή θα χάσουν κατά μέσο όρο 10 ευρώ το μήνα. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για την τέταρτη μείωση των επικουρικών συντάξεων, που συνολικά έχουν υποστεί μειώσεις που φτάνουν το 40% κατά μέσο όρο, από το 2010 και μετά. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, πρόκειται να εφαρμοστεί από 1.1.2015 στα ταμεία κύριας ασφάλισης, τα οποία αν δεν βρουν τρόπο να αυξήσουν τις εισφορές τους, θα αναγκαστούν να αποδεχτούν να μειώσουν με τις σειρά τους και τις κύριες συντάξεις.

Βασικό «εργαλείο» για να αυξηθούν τα έσοδα των ταμείων είναι η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εδώ και περίπου ένα χρόνο όμως που η ρύθμιση της «νέας αρχής» βρίσκεται σε λειτουργία, έχει αποφέρει πολύ λιγότερα από αυτά που προσδοκούσαν οι εμπνευστές της. Ειναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το ΙΚΑ, εάν φέτος δεν αλλάξει κάτι δραματικά προς το καλύτερο, τα έσοδα από τη ρύθμιση δεν θα υπερβούν τα 280 εκατ ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση, όταν τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ.

Ίδια κατάσταση και στον ΟΑΕΕ που με 440 χιλιάδες οφειλέτες να χρωστούν ποσά άνω των 5.000 ευρώ, έχει καταφέρει ως τις 23 Μαϊου να εντάξει στη ρύθμιση μόλις 50.516 άτομα. Αποτέλεσμα να έχουν ρυθμιστεί ποσά 466 εκατ ευρώ, τα οποία θα εισπραχθούν έως το μακρινό 2017, όταν οι εκτιμώμενες οφειλές προς τον Οργανισμό ανέρχονται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μπέζας όμως θα πρέπει να πείσει την τρόικα ότι χρειάζονται αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών «εδώ και τώρα», μήπως και τονωθούν κάπως τα έσοδα. Η εκτίμηση των δανειστών της χώρας όμως είναι εντελώς διαφορετική. Ουσιαστικά, αφήνουν την ρύθμιση ως έχει, για να πιέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις, δέσμευση λογαριασμών, πλειστηριασμοί ακινήτων), που προωθεί το ΚΕΑΟ.

Ακόμα χειρότερα αναμένεται να πάνε τα έσοδα των ταμείων και λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, επίσης από την 1η Ιουλίου και μετά. Η μείωση αυτή θα είναι 2,9 μονάδες για τους εργοδότες και 1 μονάδες για τους εργαζόμενους. Το υπουργείο Εργασίας για να ισορροπήσει το κενό στα έσοδα που δημιουργείται, έχει αποφασίσει να περικόψει ή να καταργήσει μια σειρά από επιδόματα του ΟΑΕΔ, όπως το οικογενειακό και το στράτευσης.

Όλα αυτά την ώρα που έως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί να καταθέσει στην τρόικα συνολικό σχέδιο αναφορικά με την ενοποίηση των ταμείων ασφάλισης και τη

δημιουργία ενός υπερ – Ταμείου, που θα εμπεριέχει τρία μικρότερα, πιθανότατα το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ.

Η ενοποίηση των Ταμείων ασφάλισης όμως, υποκρύπτει και ταυτόχρονη εναρμόνιση των εισφορών με τις παροχές. Άρα, όλα θα κριθούν τους αμέσως επόμενους μήνες στο σκέλος των εσόδων: Αν τα ταμεία καταφέρουν να αυξήσουν τα έσοδά τους, τότε ίσως οι παροχές, δηλαδή οι συντάξεις να γλιτώσουν. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Αντώνης Μπέζας, ο νέος υφυπουργός Εργασίας, θα αναγκαστεί να υπογράψει μια ακόμα μείωση στις συντάξεις...