Οικονομία

ΟΑΕΕ: Όλα τα σενάρια για περικοπές στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών

ΟΑΕΕ: Όλα τα σενάρια για περικοπές στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών ΟΑΕΕ: Όλα τα σενάρια για περικοπές στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών
ΟΑΕΕ: Όλα τα σενάρια για περικοπές στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ο ΟΑΕΕ είναι το Ταμείο, που κατά πάσα πιθανότητα θα «ανοίξει το χορό» των περικοπών στις κύριες συντάξεις.

Η τρόικα φαίνεται ότι έχει «στοχοποιήσει» το συγκεκριμένο Ταμείο, που λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, μοιάζει με τον «αδύναμο κρίκο» της κοινωνικής ασφάλισης. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, αναφέρεται ρητά ότι εντός του καλοκαιριού πρέπει να εφαρμοστεί εξισορρόπηση εισφορών και παροχών, μιας και όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η ανταποδοτικότητα των παροχών είναι πολύ μικρότερη από τις εισφορές που καταβάλλονται.

Η ανάγνωση της συγκεκριμένης απαίτησης του ΔΝΤ είναι διπλή: Σε πρώτη φάση είναι πιθανό, εντός καλοκαιριού μάλιστα, να υπάρξει αύξηση των εισφορών για μια σειρά ασφαλισμένων. Πρόκειται για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που θα οδηγηθούν στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει ληφθεί από τις διαπραγματεύσεις του περασμένου χειμώνα και ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί. Υπολογίζεται ότι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν ταμείο και να υποστούν αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που βρίσκονται.

Σε δεύτερο επίπεδο, το ΔΝΤ με τη φράση «εξορθολογισμό εξαιρέσεων», θέλει να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των συντάξεων που χορηγεί ο ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται το σενάριο για περικοπή των συντάξεων που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ για να ισορροπήσει το σύστημα στα επίπεδα των συντάξεων του πρώην ΤΑΕ και του πρώην ΤΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί της ουσίας, αυτό που ζητάει το ΔΝΤ δεν είναι καινούργιο. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, το υπουργείο Εργασίας είχε προσπαθήσει να περάσει διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία οι νέοι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, θα υφίσταντο οδυνηρές περικοπές έως 35% στις συντάξεις τους. Η περικοπή θα προέκυπτε μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσής τους. Οι αντιδράσεις τότε ήταν πολύ έντονες τόσο από το σωματείο των επαγγελματιοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), που απείλησε να προτρέψει τα μέλη του να εγκαταλείψουν τον ΟΑΕΕ, όσο και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να απαιτεί και τελικά να πετυχαίνει την κατάργηση της επίμαχης διάταξης.

Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, φοβούμενοι επανάληψη των αντιδράσεων, επεξεργάζονται και ένα δεύτερο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα προκύψει οριζόντια μείωση όλων των συντάξεων του ΟΑΕΕ για το ίδιο ποσό (όχι πάνω από 30 ευρώ). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπολογίζεται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν, λίγο περισσότερα από 200 εκατ ευρώ για το Ταμείο. Είναι άγνωστο όμως αν η περικοπή αυτή ικανοποιεί την τρόικα, που διαθέτει στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών σύντομα δεν θα είναι βιώσιμο.