Οικονομία

ΓΣΕΒΕΕ: Μάστιγα οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ

ΓΣΕΒΕΕ: Μάστιγα οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ΓΣΕΒΕΕ: Μάστιγα οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ
ΓΣΕΒΕΕ: Μάστιγα οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση τόσο με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση, όσο και με τον πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αφού οι κατασχέσεις και οι δημεύσεις περιουσιών «δεν μπορεί να αποτελούν τη μόνη απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα».

Οι οφειλέτες, υπογραμμίζεται στην επιστολή, λόγω υπερσυσσώρευσης εσόδων προς τον ΟΑΕΕ με τις ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές και τα πρόστιμα εισέρχονται σε ένα φαύλο κύκλο που η κατάληξη του είναι κατασχέσεις και φυλάκιση. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, πρέπει να υπάρξει ρεαλιστική και ορθολογική αντιμετώπιση για τα χρέη των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, αλλά και ανάλογη προσέγγιση για τις εκκρεμείς υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ. Βασική λογική και οδηγός μιας νέας ρύθμισης πρέπει να είναι η διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών με γνώση της πραγματικότητας των ημερών, έτσι ώστε να μην χαθούν τελικά έσοδα για τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και φαλκιδευτεί η βιωσιμότητά τους, αλλά και για να μην δημιουργηθεί στα επόμενα χρόνια εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους.

Η ΓΣΕΒΕΕ επαναφέρει την πρότασή της για πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των οφειλών, καθώς και για μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, με ταυτόχρονη ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης. Οι επαγγελματοβιοτέχνες θεωρούν ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση θα ενεργοποιηθούν χιλιάδες οφειλέτες και τα έσοδα του ΟΑΕΕ θα ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 600 εκατ ευρώ. Επίσης η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει να υπάρξει αποποινικοποίηση της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Θεωρεί ανάλγητη και άδικη την παραπομπή των ασφαλισμένων στο ποινικό δικαστήριο προκειμένου να πιεστούν, να καταβάλλουν τις εισφορές. Η ΓΣΕΕ παρατηρεί ότι μέλη άλλων επαγγελματικών ομάδων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) δεν διώκονται ποινικά για την μη εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών τους στα ασφαλιστικά τους Ταμεία.