Οικονομία

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων μπορεί να φτάσει το 15%

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων μπορεί να φτάσει το 15% Η μείωση των επικουρικών συντάξεων μπορεί να φτάσει το 15%
Η μείωση των επικουρικών συντάξεων μπορεί να φτάσει το 15% Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Κίνδυνος οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις να είναι όχι 5,2%, όπως είναι η αρχική εισήγηση, αλλά 15% συνολικά, υπάρχει λόγω της κατάστασης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Στο μαθηματικό τύπο για το συντελεστή βιωσιμότητας, υπολογίστηκαν για να βγει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τα έσοδα από το α' τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Αν υπολογίζονταν τα έσοδα του 2013, τότε η μείωση θα έφτανε το 15%.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έγινε εσκεμμένη επιλογή των εσόδων από τους πρώτους μήνες του 2014, επειδή αυτά ήταν αυξημένα λόγω της εφαρμογής του μέτρου των κοινών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), αλλά και λόγω των ρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όμως το πρόβλημα με το έλλειμμα του ταμείου θα επανέλθει εάν τα έσοδα παρουσιάσουν κάμψη, όπως είναι το πιο πιθανό να συμβεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2% θα είναι ένα μέρος μόνο της συνολικής περικοπής που αναμένεται να προκύψει έως το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι η λύση της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο συντελεστή βιωσιμότητας θα επανεξετάζεται κάθε τρίμηνο.

Εάν λοιπόν στην επανεξέταση του φθινοπώρου διαπιστωθεί ότι τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ διατηρούνται, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μειώσεων για να καλυφθεί το κενό. Ο λόγος που οι μειώσεις αυτές δεν επιβάλλονται απευθείας είναι ότι θα είχαν σαφώς μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και ειδικά σε μια κοινωνική ομάδα, όπως είναι οι συνταξιούχοι που έχουν υποστεί μειώσεις εισοδήματος την τελευταία τετραετία, που ξεπερνούν το 40% σε κάποιες περιπτώσεις.