Οικονομία

Κλείδωσε η μείωση στις επικουρικές συντάξεις .Πόσα χάνουν οι συνταξιούχοι

Κλείδωσε η μείωση στις επικουρικές συντάξεις .Πόσα χάνουν οι συνταξιούχοι Κλείδωσε η μείωση στις επικουρικές συντάξεις .Πόσα χάνουν οι συνταξιούχοι
Κλείδωσε η μείωση στις επικουρικές συντάξεις .Πόσα χάνουν οι συνταξιούχοι Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο «Κλείδωσε» η οριζόντια περικοπή στις επικουρικές συντάξεις κατά 5,2%, μετά την χθεσινή απόφαση που έλαβε το δσ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Η περικοπή πρόκειται να εφαρμοστεί από τις συντάξεις του Ιουλίου, δηλαδή οι 1.168.541 συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ θα διαπιστώσουν μειώσεις της τάξης των 10 ευρώ κατά μέσο όρο, στην επόμενη καταβολή της σύνταξης που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου και θα αφορά τις συντάξεις του Ιουλίου.

Όπως είναι γνωστό η συγκεκριμένη περικοπή πραγματοποιείται επειδή από την 1η Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για το ΕΤΕΑ, μέσω της ενεργοποίησης της ρήτρας βιωσιμότητας του ταμείου. Κάθε τρίμηνο, θα επανεξετάζεται η βιωσιμότητα του ταμείου με βάση τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν από τα έσοδα του ΕΤΕΑ. Στην περίπτωση που προκύπτουν ελλείμματα, η διοίκηση του Ταμείου μπορεί να επιβάλλει και νέες μειώσεις.

Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο κύκλο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, αμέσως μετά τον έλεγχο των εσόδων κατά τη θερινή περίοδο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές θέλουν η νέα περικοπή να φτάνει έως και το 10%, μιας και ήδη φαίνεται ότι είναι δύσκολο η πορεία των εσόδων να βελτιωθεί τόσο πολύ, ώστε να αποφευχθούν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Σημειώνεται ότι οι περικοπές αυτές θα είχαν ήδη γίνει, εάν το Ταμείο επέλεγε να εξισορροπήσει το έλλειμμά του, αξιοποιώντας τα έσοδα του 2013. Αντ' αυτού, χρησιμοποιήθηκαν τα έσοδα του α' τετραμήνου του 2014, τα οποία ήταν κάπως βελτιωμένα και έτσι οι περικοπές έμειναν στα επίπεδα του 5,2%.