Ελλάδα

Καθηγητής πανεπιστημίου εκβίαζε ερευνητές προγραμμάτων - Τους έπαιρνε έως 400 ευρώ τον μήνα

Καθηγητής πανεπιστημίου εκβίαζε ερευνητές προγραμμάτων - Τους έπαιρνε έως 400 ευρώ τον μήνα Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ο καθηγητής καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα εκβίασης κατ’ εξακολούθηση.

Σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε καθηγητής Πανεπιστημίου που εκβίαζε ερευνητές.

Δικαστήριο της βόρειας Ελλάδας έκρινε ένοχο τον καθηγητή για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα εκβίασης κατ’ εξακολούθηση.

Ο συγκεκριμένος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, απαιτούσε από ερευνητές που συμμετείχαν σε πανεπιστημιακά προγράμματα- τα οποία επέβλεπε ο ίδιος- να του δίνουν μέρος των μηνιαίων απολαβών τους από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ιδρύματος.

Σε διαφορετική περίπτωση απειλούσε ότι θα μπλόκαρε την εκτέλεση των πληρωμών τους ή θα τους διέγραφε από τα προγράμματα. Τα ποσά που ζητούσε κυμαίνονταν από 300 έως 400 ευρώ τον μήνα. Οι αμοιβές των ερευνητών δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ.

Ερευνητές που έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές ή εκπονούσαν τη διδακτορική διατριβή τους κατήγγειλαν τον καθηγητή και η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη. «Με απείλησε ότι θα μεσολαβήσει για να επιστρέψω τέσσερις μισθούς που είχα λάβει εάν δεν του έδινα 300 από τα 720 ευρώ που έπαιρνα κάθε μήνα», κατέθεσε ένας από τους καταγγέλλοντες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στην απολογία του, ο καθηγητής πανεπιστημίου έκανε λόγο για συνωμοσία και ασύστολα ψεύδη. «Δεν ζήτησα χρήματα. Παραφράστηκε αυτό που τους είπα πως “εάν δεν παραχθεί έργο πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα”. Τους δυο πρώτους μήνες έδωσα ευκαιρίες, μετά καθυστέρησα την υπογραφή, αλλά ως μοχλό πίεσης για να αποδώσουν στη δουλειά τους», υποστήριξε μεταξύ άλλων.