Οικονομία

Εθελουσία ΕΛΤΑ: Οι παγίδες που πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι

Eurokinissi Eurokinissi
Κρύβονται παγίδες για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα, για όσους έχουν συμπληρώσει 25ετία ή 35ετία και για τους ασφαλισμένους προ του 1983.

Την προσοχή των εργαζομένων εφιστά η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου των ΕΛΤΑ.

Όπως αναφέρει απαιτείται μελέτη και προσοχή στις ειδικές προϋποθέσεις που συντρέχουν στο πρόσωπο κάθε ασφαλισμένου/ης, καθώς οι παγίδες κρύβονται για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα, για όσους έχουν συμπληρώσει 25ετία ή 35ετία και για τους ασφαλισμένους προ του 1983.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 και απευθύνεται σε ως 2.000 εργαζομένους στα ΕΛΤΑ. Η εθελουσία θα ολοκληρωθεί στις 19 Φεβρουαρίου και δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει το 41ο έτος της ηλικίας τους και έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών. Για τους εργαζομένους που θα αποχωρήσουν προβλέπεται εφάπαξ καταβολή 24 έως και 45 μισθών ανάλογα με την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας. Προβλέπεται, επίσης, καταβολή ενός (1) επιπλέον μισθού για κάθε ανήλικο τέκνο και, τέλος, επέκταση για δύο (2) έτη της πρόσθετης ασφάλισης ζωής και υγειονομικής περίθαλψης μέσω του ΤΕΑ ΕΛΤΑ.

Αναλυτικότερα το Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου προβλέπει για τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν.

Συγκεκριμένα, προβλέπει:

-εφάπαξ καταβολή 24 έως και 45 μισθών ανάλογα με την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας κάθε εργαζόμενου,
-Καταβολή ενός επιπλέον μισθού για κάθε ανήλικο τέκνο και
-Επέκταση για 2 έτη της πρόσθετης Ασφάλισης Ζωής και Υγειονομικής περίθαλψης μέσω του ΤΕΑ ΕΛΤΑ.
-Ειδική πρόβλεψη επίσης γίνεται για τους εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
-Ειδική πρόβλεψη για εργαζόμενους με τέκνα ΑΜΕΑ ανεξαρτήτως ηλικίας, στους οποίους θα καταβάλλονται επιπλέον πέντε μισθοί.