Οικονομία

Νέες αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ

Νέες αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ Νέες αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ
Νέες αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ Υπογράφηκε από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση ο κανονισμός για την ομαλή λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Το Ταμείο λειτουργεί με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Το ΕΤΕΑ λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1.1.2001 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Ο νέος κανονισμός προβλέπει ανατροπές και πολλές αλλαγές για τις επικουρικές συντάξεις.

Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2000 για το χρόνο ασφάλισης από 1.1.2015 και εφεξής. Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο των κατηγοριών αυτών τηρούνται σε ατομικές μερίδες.

Η Οικονομική Υπηρεσία του Ταμείου αναλαμβάνει να καταρτίσει τον προϋπολογισμό, απολογισμό και τις οικονομικές καταστάσεις του Ε.Τ.Ε.Α. , επιμελείται της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και συμπράττει στην έκδοση αποφάσεων που προκαλούν δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού και προτείνει την έγκριση για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δαπάνης, εφόσον με την έκδοση της πράξης προβλέπεται ο τρόπος κάλυψής της.

Επίσης, η οικονομική υπηρεσία ασκεί έλεγχο στην οικονομική διαχείριση των υπολόγων, παρακολουθεί και ελέγχει την κίνηση των εκτός προϋπολογισμού λογαριασμών της διαχείρισης του Ταμείου και συντονίζει και ελέγχει τις μεταφορές χρημάτων από και προς τους λογαριασμούς διαχείρισης του Ταμείου, προγραμματίζει την τήρηση των αναγκαίων χρηματικών αποθεμάτων για την πληρωμή των δαπανών του προϋπολογισμού και μεριμνά για την νομικά ορθή, αποτελεσματική και καλή διαχείριση των διαθεσίμων του Ε.Τ.Ε.Α.

Ο Προϋπολογισμός κάθε οικονομικού έτους του Ταμείου καταρτίζεται ύστερα από προτάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Ταμείου προς την οικονομική υπηρεσία του ΕΤΕΑ πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους και υποβάλλεται για έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες, συνοδευόμενος από την Εισηγητική Έκθεση που περιέχει ανάλυση και αιτιολόγηση των επί μέρους κονδυλίων των προβλεπομένων εσόδων και εξόδων.

Οι υπέρ του ΕΤΕΑ ασφαλιστικές εισφορές, σε περίπτωση καθυστέρησης πέραν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους, που προβλέπεται κάθε φορά από τις οικείες διατάξεις του ΕΤΕΑ επιβαρύνονται, από την επόμενη ημέρα εκείνης κατά την οποία έληξε η κατά νόμο προθεσμία καταβολής τους, με το ποσοστό προσθέτων τελών που προβλέπεται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Οι καθυστερούμενες οφειλές εισπράττονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τον Κανονισμό Ασφάλισης-Εσόδων του ΕΤΕΑ.

Επίσης ο νέος κανονισμός του ΕΤΕΑ προβλέπει ότι:

-Δεν προβλέπεται καμία αναγνώριση πλασματικών χρόνων μετά το 2014 (στρατός, τέκνα, ανεργία κλπ) εκτός των περιπτώσεων που εκκρεμούν ή έχουν ήδη αναγνωριστεί.
- Ορίζονται αυστηρότερες προυποθέσεις για τις συντάξεις αναπηρίας. Δηλαδή τίθεται όριο τα 1500 ένσημα και 600 ένσημα την τελευταία πενταετία. Ετσι ουσιαστικά καταργείται η σύνταξη του ασφαλισμένου έστω και μια μέρα για εργατικό ατύχημα η ατύχημα εκτός εργασίας.
- Για τη σύνταξη λόγω θανάτου ορίζεται ως προϋπόθεση η συγκέντρωση 600 ενσήμων την τελευταία πενταετία, αντί 500 που ισχύει σήμερα
- Επίσης η σύνταξη χηρείας θα χορηγείται όταν ο επιζών σύζυγος φθάνει στο 62ο έτος ενώ καταργείται και η χορήγηση σύνταξης στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος
- Η σύνταξη μεταβιβάζεται μόνον εφόσον έχει δηλωθεί
- Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού ,η σύνταξη θανάτου φθάνει στο 50% στη σύζυγο του θανόντος από 70% που ισχύει σήμερα και δεν ξεπερνά το 50% στα τέκνα
- Όσοι καθίστανται ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ.
- Αναστέλλεται η σύνταξη σε όποιον ουσιαστικά ξαναεργαστεί ως ασφαλιστέο πρόσωπο και γίνεται επανυπολογισμός στην νέα αίτηση με βάση την σύνταξη που έπαιρνε, δηλ. και νέα μείωση...