Οικονομία

Το νέο ΕΣΠΑ στον ΕΦΕΠΑΕ λέει ο ΣΕΒΕ

Το νέο ΕΣΠΑ στον ΕΦΕΠΑΕ λέει ο ΣΕΒΕ Το νέο ΕΣΠΑ στον ΕΦΕΠΑΕ λέει ο ΣΕΒΕ
Το νέο ΕΣΠΑ στον ΕΦΕΠΑΕ λέει ο ΣΕΒΕ Ψήφο εμπιστοσύνης στον Ενδιάμεσο Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα" (ΕΦΕΠΑΕ) για "τη βέλτιστη και αποτελεσματική αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2013-2020 προς όφελος της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας" δίνει, με σημερινή επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νικόλαο Δένδια, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Στην επιστολή, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- ότι το "Νέο ΕΣΠΑ" είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την επανεκκίνηση των ελληνικών επιχειρήσεων -ειδικά των εξαγωγικών- η ανοδική πορεία των οποίων έχει πατήσει... φρένο από τον Ιανουάριο του 2013 λόγω έλλειψης ρευστότητας και απουσίας κεφαλαίων κίνησης.

Τονίζει δε, ότι ειδικά το πρόγραμμα "Επιχειρηματικότητα-Ανταγωνιστικότητα-Εξωστρέφεια-Καινοτομία", ύψους 9 δισ. ευρώ, "είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας".

Ο ΣΕΒΕ, διά του προέδρου του, ζητά επίσης να ξεκαθαριστεί άμεσα το ποιος θα είναι ο μοχλός μέσω του οποίου θα γίνει η διαχείριση των παραπάνω κονδυλίων και σημειώνει:

"Θεωρείται σκόπιμο αλλά και αυτονόητο ότι διαχειριστής των ενισχύσεων του νέου ΕΣΠΑ θα πρέπει να είναι ο ΕΦΕΠΑΕ, ο οποίος πέραν της αντιπροσωπευτικότητάς του, διαθέτει τόσο την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία, όσο και τις αναγκαίες υποδομές, τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τους εξειδικευμένους ανθρώπινους πόρους για τη διαχείριση του έργου. Βασικές αρχές της διαχείρισης θα αποτελούν, όπως και τώρα, η διαφάνεια, η υψηλή αποτελεσματικότητα, η εκτεταμένη διάχυση της πληροφορίας και η αποκεντρωμένη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων".