Οικονομία

Η τρόικα μπλοκάρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Η τρόικα μπλοκάρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Η τρόικα μπλοκάρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ναι στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όχι σε όλα τα άλλα προνοιακά επιδόματα. Αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» που έχει βάλει η τρόικα, με αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει η υπογραφή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης.

Η αντιπροσωπεία των δανειστών της χώρας συσχετίζει άμεσα την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με όλα τα άλλα προνοιακά επιδόματα. Απαιτεί σε όσους τελικά χορηγηθεί το εν λόγω εισόδημα, να αποκλειστούν από τυχόν χορήγηση των όποιων άλλων επιδομάτων. Πρακτικά, κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε απώλεια για παράδειγμα του οικογενειακού επιδόματος που χορηγεί ο ΟΓΑ, για να ληφθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Στόχος της τρόικας είναι να μην υπάρξει αύξηση του κονδυλίου που αξιοποιείται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Άρα, επί της ουσίας επιδιώκει ότι παραπάνω δίνεται μέσω μιας κοινωνικής παροχής, να περικόπτεται το ανάλογο ποσό από μια άλλη.

Επί της ουσίας η πρόταση για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Σεπτέμβριο σε δύο περιφέρειες ή σε οκτώ δήμους της χώρας, αφορά τα εξής οικονομικά στοιχεία: Για την οικογένεια μηνιαίο ποσό που θα κυμαίνεται από 140 ευρώ, έως 180 ευρώ. Επίσης 60 +60 ευρώ θα δίνονται για σύζυγο και γυναίκα, ενώ για κάθε παιδί θα δίνονται από 50 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε ένα κονδύλι που κυμαίνεται από 360 ευρώ έως 400 ευρώ το μήνα για οικογένειες με δύο παιδιά.

Το εισοδηματικό όριο που έχει τεθεί, είναι ένα ακόμα «αγκάθι» για να καταλήξει η ιστορία με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Οι απόψεις που έχουν κατατεθεί θέλουν να «παίζει» το όριο αυτό από τα 4.800 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, έως τα 3.600 ευρώ στη χειρότερη. Όπως και να έχει πάντως έχει καθοριστεί τι θα περιλαμβάνει το εισοδηματικό όριο, που είναι επί της ουσίας εισοδήματα που προέρχονται από:

•    Μισθωτές υπηρεσίες
•    Αυτο-απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων των ελευθερίων επαγγελμάτων
•    Γεωργικές δραστηριότητες
•    Εμπορικές επιχειρήσεις
•    Μισθώματα και άλλα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία
•    Μερίσματα και κέρδη από κεφάλαια
•    Έσοδα από τόκους
•    Εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης
•    Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης
•    Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής βοήθειας
•    Εισόδημα από τυχόν άλλα επιδόματα

 Επίσης, έχει κατατεθεί η πρόταση να υπάρξει και περιουσιακό όριο, που θα είναι τα 80.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και θα φτάνει τα 150.000 ευρώ για οικογένεια. Ως περιουσιακά κριτήρια θεωρούνται ακίνητα που ανήκουν στους δικαιούχους, αυτοκίνητα, μετοχές και εισοδήματα από ενοίκια.

Στις επιπλέον παροχές που θα δοθούν στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η οποίες θα χορηγούνται παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί να είναι το επίδομα θέρμανσης και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης είναι η δωρεάν φύλαξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς ή παιδικούς σταθμούς και το φθηνότερο ρεύμα στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Υπενθυμίζεται ότι η μνημονιακή δέσμευση θέλει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από 1.1.15 και μετά να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας, κάτι που μεταφράζεται σε πολύ υψηλότερο κονδύλι από τα 20.000.000 ευρώ που έχουν εκταμιευτεί για φέτος.

NETWORK