Οικονομία

Διμερής σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδος – Αυστραλίας

Διμερής σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδος – Αυστραλίας Διμερής σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδος – Αυστραλίας
Διμερής σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδος – Αυστραλίας Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Δικαίωμα εξαίρεσης από την αυστραλιανή ασφαλιστική νομοθεσία, μπορούν να έχουν όσοι Έλληνες εργάζονται στην Αυστραλία, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με έγγραφο του ΙΚΑ, στο οποίο αναλύονται οι λεπτομέρειες της διμερούς σύμβασης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία, μπορεί να ισχύει η εξαίρεση στις εξής περιπτώσεις:

Εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα (σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. του δημοσίου), που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ. Η περίπτωση αυτή καλύπτει εργαζόμενους που θα ασφαλιστούν στο ΙΚΑ κατά την διάρκεια παραμονής και εργασίας τους στην Αυστραλία, εργαζόμενους που στέλνονται από το Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. του δημοσίου για εργασία στην Αυστραλία, εργαζόμενους που εργάζονται στην Αυστραλία για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ή του Ν.Π.Δ.Δ. ή του Ν.Π.Ι.Δ. του δημοσίου και εργαζόμενους που δεν εργάζονται μόνιμα στην Αυστραλία.

Ειδικά για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα η εξαίρεση ισχύει για περιπτώσεις που ο εργοδότης υπάγεται στην ελληνική ασφαλιστική νομοθεσία, ο εργαζόμενος θα ασφαλίζεται στο ΙΚΑ κατά την διάρκεια παραμονής και εργασίας του στην Αυστραλία, ο εργαζόμενος στέλνεται από τον εργοδότη του για εργασία στην Αυστραλία, ο εργαζόμενος εργάζεται στην Αυστραλία για λογαριασμό του εργοδότη του ή σε συναφή επιχείρηση του ίδιου εργοδότη (δηλ. σε επιχείρηση του εργοδότη, εφόσον η επιχείρηση αυτή και ο εργοδότης αποτελούν μέλη του ίδιου ομίλου, η ιδιοκτησία του οποίου του ανήκει πλήρως ή κατά πλειοψηφία), ή όταν ο εργαζόμενος θα εργάζεται στην Αυστραλία για χρονική περίοδο μέχρι 4 χρόνια.

Για να ασκηθεί το ανωτέρω δικαίωμα θα πρέπει να εκδοθεί «Πιστοποιητικό Υπαγωγής» από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα του εργαζομένου, με το οποίο να πιστοποιείται η συνέχιση της ασφάλισης του για όσο χρονικό διάστημα αυτός θα απασχολείται για λογαριασμό του εργοδότη στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με το έγγραφο του ΙΚΑ, δικαίωμα αίτησης έκδοσης του «Πιστοποιητικού Υπαγωγής» έχει ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος. Επειδή ο εργοδότης αναλαμβάνει υποχρέωση ασφάλισης στο ΙΚΑ του αναφερομένου αποσπασμένου εργαζόμενου στο «Πιστοποιητικό Υπαγωγής», για όσο χρόνο διαρκεί η απόσπαση (προκειμένου να δοθεί εξαίρεση ασφάλισης από τον αντίστοιχο αυστραλιανό φορέα), θα πρέπει η αίτηση χορήγησης του εν λόγω πιστοποιητικού να συνοδεύεται από σχετική έγγραφη βεβαίωση - υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη. Το εν λόγω πιστοποιητικό θα πρέπει να χορηγείται από το αρμόδιο για τον έλεγχο του εργοδότη Τμήμα Εσόδων.

Το «Πιστοποιητικό Υπαγωγής» θα εκδίδεται σε τέσσερα (4) αντίτυπα:

1. ένα θα δίνεται στον εργοδότη
2. ένα θα δίνεται στον ασφαλισμένο
3. ένα θα αποστέλλεται στην Διεύθυνση Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων
4. ένα θα διατηρείται στο Β.Ε.Ε. του εργοδότη

Ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος έχουν δικαίωμα αίτησης ακύρωσης ή τροποποίησης εκδοθέντος Πιστοποιητικού. Σε αυτήν την περίπτωση θα εκδίδεται σχετική απόφαση Διευθυντή Υποκαταστήματος, η οποία θα διαβιβάζεται στην Διεύθυνση Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων. Αν η απόφαση Διευθυντή Υποκαταστήματος είναι τροποποιητική του «Πιστοποιητικού Υπαγωγής», τότε μαζί με την απόφαση θα αποστέλλεται και αντίγραφο του νέου «Πιστοποιητικού Υπαγωγής» σε αντικατάσταση του παλαιού.