Διεθνή

Λίβανος: Διπλωμάτες προειδοποιούν για ευρύτερο πόλεμο, «τρέχει» ο Μπλίνκεν

Λίβανος: Διπλωμάτες προειδοποιούν για ευρύτερο πόλεμο, «τρέχει» ο Μπλίνκεν Φωτογραφία: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA
Ο Νετανιάχου χρειάζεται να κρατήσει το Ισραήλ σε συνεχή εμπόλεμη κατάσταση για να αποφύγει τις εκλογές και τον κίνδυνο πτώσης του από το αξίωμα και η Χεζμπολάχ θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της.

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή είναι πιο ορατός από ποτέ, με τους διπλωμάτες να προειδοποιούν για έναν ευρύτερο πόλεμο, μετά και το μπαράζ εκρήξεων στον Λίβανο, με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν μετά τη χθεσινή σύντομη επίσκεψή του στο Κάιρο, σήμερα συναντάται με Ευρωπαίους αξιωματούχους: τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι ο Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι και οι Γάλλοι και Ιταλοί ομόλογοί τους θα συζητήσουν τις κοινές προτεραιότητες - συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν αναπόφευκτα στις μαζικές επιθέσεις στον Λίβανο.

{https://www.youtube.com/watch?v=vXrlq7A18S4}

Και το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν είναι ένα: τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη καμία πλευρά να μην κάνει τίποτα, προκειμένου να αποφευχθεί η διεύρυνση της σύγκρουσης, επαναλαμβάνοντας ότι η λύση στις διασυνοριακές εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ παραμένει η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές κατά πόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ συμμερίζεται αυτή την άποψη. Οι διπλωμάτες μιλούν ανοιχτά για τους κινδύνους ενός ευρύτερου πολέμου, επισημαίνει ανάλυση του BBC.

29256239 a2e4c

«Ταπείνωση» για Χεζμπολάχ

Σε ανάλυσή του ο Guardian, χαρακτηρίζει «απόλυτη ταπείνωση» για τη Χεζμπολάχ το γεγονός ότι η ασφάλειά της μπορεί να παραβιαστεί τόσο εύκολα και μάλιστα δύο φορές, δείχνοντας ανίκανη να προστατεύσει τον ίδιο της τον λαό.

Το Ισραήλ δεν έχει παραδεχτεί την ευθύνη για τις εκρήξεις, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία στην περιοχή ότι επρόκειτο για μια επιχείρηση με τα χαρακτηριστικά της Μοσάντ, τονίζει το δημοσίευμα.

Η ελπίδα της κυβέρνησης Μπάιντεν και των άλλων διαμεσολαβητών στην περιοχή είναι ότι μια διαπραγματευόμενη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα εκτονώσει τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, επιτρέποντας στους εκτοπισμένους Ισραηλινούς να επιστρέψουν χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση.

Ωστόσο, μέχρι τώρα καμία κατάπαυση του πυρός δεν έχει συμφωνηθεί. Αντίθετα, η συζήτηση για έναν νέο ισραηλινό πόλεμο στον Λίβανο έχει αποκτήσει δυναμική.

Το γραφείο του Νετανιάχου φέρεται να διαρρέει τις τελευταίες ημέρες ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ισραηλινίς πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να «καθαρίσει» τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, είναι γιατί «ο ενθουσιασμός του για έναν πόλεμο στον Λίβανο έχει μειωθεί», επισημαίνει ο Guardian.

Ασταθής κατάσταση

Πρόκειται για μια ασταθή κατάσταση, σχολιάζει ο Guardian. Η Χεζμπολάχ πρέπει να διατηρήσει την αξιοπιστία της ως η αιχμή του δόρατος της ισλαμικής αντίστασης στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου χρειάζεται να κρατήσει το Ισραήλ σε συνεχή εμπόλεμη κατάσταση για να αποφύγει τις εκλογές και τον κίνδυνο πτώσης του από το αξίωμα, με τις κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του να εκκρεμούν στα δικαστήρια. Και οι δύο επιδιώκουν να παραμείνουν στο χείλος ενός ευρύτερου πολέμου, χωρίς να έχουν απαραίτητα τη δύναμη να εμποδίσουν τα γεγονότα να πάρουν τη δική τους δυναμική και να οδηγήσουν την περιοχή στον γκρεμό.

29257803 2659f

Μυρίζει μπαρούτι

Το Ισραήλ διεμήνυσε χθες ότι μετά τις επιθέσεις στον Λίβανο ο πόλεμος μπαίνει σε μια «νέα φάση».

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δηλώνει ότι επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επτά περιοχές του Λιβάνου σε στρατιωτικά κτίρια και μια αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ.

Τα πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τις πόλεις Shekhin, A-Taiba, Bleida, Mis al-Jabal, Eitaron, al-Khyam και Kfar Kila στο νότιο Λίβανο.

Οι IDF επιτέθηκαν επίσης σε διάφορες περιοχές στο νότιο Λίβανο με πυρά πυροβολικού, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς την Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιθέσεις έρχονται μετά την υπόσχεση του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ να ξεκινήσει «μια νέα φάση στον πόλεμο». Μιλώντας χθες δήλωσε: «Απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή από εμάς».

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, SkyNews