Οικονομία

Ειδικός φόρος ακινήτων: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολή της δήλωσης

Ειδικός φόρος ακινήτων: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολή της δήλωσης
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων έτους 2021 μέχρι την 27.8.2021 σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων, ειδικά για το έτος 2021, παρατείνεται μέχρι την 27.8.2021.

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν:

α) Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα στο φόρο σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου αυτού

β) Ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων

γ) Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα των περίπτ. γ’ και στ’ της παρ. 2 του άρθρου 15 του νόμου αυτού, καθώς και αυτά της περίπτ. δ’ της παραγράφου 3 του ίδιου νόμου».

Για τις ανάγκες του ειδικού φόρου ως έσοδα από ακίνητα θεωρούνται αυτά τα οποία προέρχονται από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτων.

Για τις ανάγκες του ειδικού φόρου δεν θεωρείται εισόδημα από ακίνητα το εισόδημα που προέρχεται από συμβάσεις μίσθωσης με παράλληλη παροχή υπηρεσιών, ενδεικτικά καθαριότητας, ασφάλειας, φύλαξης, όπως είναι δυνατόν να ισχύει σε εμπορικά κέντρα ή σε χώρους εκδηλώσεων.

Αναφορικά με τις Ανώνυμες Εταιρείες και τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, υποχρέωση υποβολής δήλωσης ανεξάρτητα της φορολογικής υποχρέωσης, έχουν σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 3091/2002, εφόσον ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, έχουν την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων και οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων γ΄ και στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του νόμου αυτού, καθώς και αυτά της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 3 του ίδιου νόμου.

Η δήλωση ειδικού φόρου επί ακινήτων υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου από το υπόχρεο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 17 του Ν.3091/2002, το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet.