Οικονομία

Το νέο μοντέλο της λεγόμενης “κοινωνικής οικονομίας” παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη

Το νέο μοντέλο της λεγόμενης “κοινωνικής οικονομίας” παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη Το νέο μοντέλο της λεγόμενης “κοινωνικής οικονομίας” παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη
Το νέο μοντέλο της λεγόμενης “κοινωνικής οικονομίας” παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη Το νέο μοντέλο της λεγόμενης “κοινωνικής οικονομίας”, που εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία είκοσι χρόνια σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την κατάρτιση και την απασχόληση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και μακροχρόνια ανέργων.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη 2η δημοτική κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο συνάντησης του άτυπου δικτύου Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) Κεντρικής Μακεδονίας, δύο Γερμανοί προσκεκλημένοι, ο πρώην δήμαρχος της πόλης Reutlingen, Holger Dembek και ο διευθυντής της γερμανικής οργάνωσης “Neue Arbeit” (Νέα Εργασία) Wolfgang Schreiber, παρουσίασαν τις πρακτικές που εφαρμόζονται στη χώρα τους, όπου έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια πολλές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός πρώην δήμαρχος παρουσίασε τρεις εταιρίες οι οποίες είναι ενταγμένες στο δίκτυο της κοινωνικής οικονομίας και δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων χαρτιού, υφασμάτων, στην παραγωγή μπρικετών ξύλου, στη γαστρονομία, στη λειτουργία πλυντηρίων, καθαρισμου κτιρίων, κ.α. Όπως είπε ο κ. Dembek ο ετήσιος τζίρος κάθε επιχείρησης φτάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ, απασχολούνται μακροχρόνια άνεργοι, πρώην τοξικομανείς, κ.α., ενώ τα έσοδά τους προέρχονται κυρίως από τη μεταπώληση των ανακυκλώσιμων υλικών και δευτερευόντως από τον αντίστοιχο γερμανικό ΟΑΕΔ και το Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ. “Ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν κατάλληλες στρατηγικές ενσωμάτωσης των ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας”, είπε ο Γερμανός πρώην δήμαρχος, ενώ απηύθυνε πρόταση με αντίστοιχα δίκτυα που, όπως είπε, ευελπιστεί ότι θα δημιουργηθούν και στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μέλη του άτυπου δικτύου κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αλλά και κάτοικοι της περιοχής του Β΄δημοτικού διαμερίσματος συμφώνησαν ότι για να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το νέο αυτό μοντέλο θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση και κουλτούρα στο θέμα της αξιοποίησης και της επαναχρησιμοποίησης οικιακών – ηλεκτρονικών συσκευών, κ.α. υλικών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στη 2η δημοτική κοινότητα (στην ευρύτερη περιοχή του νέου σιδηροδρομικού σταθμού) συμβολικά, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσίασε ο πρόεδρος της επιτροπής κοινωνικής αλληλεγγύης – προστασίας του πολίτη και κοινωνικής μέριμνας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Βοζίκης, το 2010, πριν ακόμα κορυφωθεί η κρίση, στην περιοχή Ξηροκρήνης η ανεργία έφτανε στο 32% και το 27% των νοικοκυριών ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας.