Οικονομία

Ο ΕΝΦΙΑ φέρνει... «θύελλα» στον φορολογικό προγραμματισμό

pexels pexels
Αλλαγές και ανατροπές στο φορολογικό προγραμματισμό θα φέρει η υλοποίηση του νέου σχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ. Οι αλλαγές αφορούν τόσο τον τρόπο υπολογισμού του, καθώς τα εκκαθαριστικά του επόμενου έτους θα εκδοθούν με τις νέες αντικειμενικές τιμές, αλλά και τον αριθμό των δόσεων, καθώς το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να αυξήσει τον αριθμό.

Παραδοσιακά το δεύτερο 6μηνο του έτους και ειδικότερα το τελευταίο τρίμηνο είναι φορολογικά το πιο δύσκολο καθώς συγκεντρώνονται οι περισσότερες πληρωμές. Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί είτε τον Ιούλιο, είτε στο τέλος του Αυγούστου διπλή μαζί με αυτή του Ιουλίου. Ωστόσο, μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν να εκδίδονται και τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος δεν έχει αλλαγές στον υπολογισμό σε σχέση με πέρυσι, καθώς η επιπλέον μείωση κατά 8% μετατίθεται για το 2022. Αντίστοιχα, οι νέες αντικειμενικές οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, δεν θα επηρεάσουν τα φετινά εκκαθαριστικά, καθώς ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις παλιές τιμές. Με αυτά τα δεδομένα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κατά τη διάρκεια του έτους δεν είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα δουν καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό τους.

Ο νέος υπολογισμός

Για του χρόνου το τοπίο είναι αρκετά ρευστό, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει τρέξει διάφορες προσομοιώσεις προκειμένου να δει το αποτέλεσμα των νέων αντικειμενικών στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, προκειμένου να υπάρξουν «διορθώσεις» στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στα εκκαθαριστικά.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση θα εξετάσει για το 2022 και το ενδεχόμενο κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε το 2020 ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταργηθεί προκειμένου να ελαφρύνουν τα εκκαθαριστικά του 2022.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές οι οποίοι ξεκινούν από 0,15% για ακίνητα μέχρι 300.000 ευρώ φθάνουν το 1,10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ και αυξάνονται σε 1,15% για το υπερβάλλον ποσό.

Για περίπου 50.000 νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5‰ ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰.

Οι ελαφρύνσεις

Φέτος, σε αυτούς που θα πληρώσουν κατά 50% μειωμένο ΕΝΦΙΑ ή θα έχουν πλήρη απαλλαγή θα προστεθούν και όσοι εντάσσονται στις κατηγορίες των πληττόμενων από την πανδημία, εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους από την πανδημία.

Δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι των οποίων:

1) Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:

  • Αγαμος: έως 9.000 ευρώ
  • Εγγαμος (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ
  • Εγγαμος (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ
  • Εγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

4) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Απαλλαγή κατά 100%

Στις οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον:

1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

  • Εγγαμος (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ
  • Εγγαμος (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ
  • Εγγαμος (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ
  • Εγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ.

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.