Οικονομία

Πώς χορηγείται σύνταξη, σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, μεταξύ ΕΤΕΑ και ΝΠΙΔ - ΤΕΑ

Πώς χορηγείται σύνταξη, σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, μεταξύ ΕΤΕΑ και ΝΠΙΔ - ΤΕΑ Πώς χορηγείται σύνταξη, σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, μεταξύ ΕΤΕΑ και ΝΠΙΔ - ΤΕΑ
Πώς χορηγείται σύνταξη, σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, μεταξύ ΕΤΕΑ και ΝΠΙΔ - ΤΕΑ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τον τρόπο με τον οποίο θα χορηγείται στο εξής η επικουρική σύνταξη σε όσους δικαιούχους εμπίπτουν στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης ανάμεσα στο ΕΤΕΑ και στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) που μετατράπηκαν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), καθορίζουν οδηγίες που περιλαμβάνονται σε εξαιρετικά επείγον έγγραφο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα ΝΠΙΔ – ΤΕΑ, έχουν αποφασίσει μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που χορηγούν, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους. Συνεπώς, ο τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης σε αυτές τις πολύ ειδικές περιπτώσεις, υποκρύπτει μειώσεις στο τελικό ποσό της σύνταξης. Για παράδειγμα το Ταμείο των εργαζόμενων στον κλάδο του Φαρμάκου (ΤΕΑΥΦΕ), έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές 22% στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο εν λόγω έγγραφο, προκύπτει αρχικά ότι κάθε χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στους φορείς που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ, θεωρείται χρόνος ασφάλισης ΕΤΕΑ, μετά την ημερομηνία ένταξης του κάθε φορέα στο Ταμείο. Μέχρι όμως την μετατροπή των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, κάτι που έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 2013, τα αιτήματα συνταξιοδότησης που είχαν υποβληθεί υπάχθηκαν σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Αυτές είναι οι εξής:

*Εάν η τελική απόφαση είχε εκδοθεί μέχρι 7.1.2014, τότε ισχύουν οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης, οι οποίες παραμένουν ισχυρές, καθώς και οι σχετικές οικονομικές υποχρεώσεις, που προκύπτουν εξ αυτών, από τους αλληλόχρεους λογαριασμούς μεταξύ ΕΤΕΑ και ΝΠΙΔ – ΤΕΑ.

*Εάν η τελική απόφαση δεν είχε εκδοθεί μέχρι 7.1.2014, τότε διατηρούνται όλες οι κείμενες διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης, αλλά για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης συνυπολογίζεται ο χρόνος ασφάλισης που διανύθηκε στον ΝΠΙΔ – ΤΕΑ και στο ΕΤΕΑ για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Η επικουρική σύνταξη απονέμεται από κάθε φορέα χωριστά, χωρίς να τηρούνται οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί. Ουσιαστικά καταργείται η έννοια του «συμμετέχοντος» φορέα και στο εξής και οι δύο φορείς (ΕΤΕΑ και ΝΠΙΔ – ΤΕΑ) θα απονέμουν αυτοτελώς σύνταξη. Ο «κρίνων» φορέας θα απονέμει το οργανικό ποσό και ο «συμμετέχων» φορέας το ποσό συμμετοχής. Άρα εκδίδονται δύο συνταξιοδοτικές αποφάσεις και απονέμονται δύο συντάξεις, μία από το ΕΤΕΑ και μία από το ΝΠΙΔ – ΤΕΑ.

Στην περίπτωση των αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από την 1.3.2013 και μετά, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, προβλέπεται για το ΕΤΕΑ και το ΝΠΙΔ – ΤΕΑ να εξετάζουν αυτοτελώς, αν ο ασφαλισμένος έχει τις προϋποθέσεις. Ουσιαστικά, η μόνη διαφορά είναι το γεγονός ότι εξετάζεται αυτοτελώς το κάθε αίτημα από τον κάθε φορέα χωριστά. Ειδικά για το ΕΤΕΑ ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται ως εξής: Το Ταμείο υπολογίζει αρχικά το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στο σύνολο του χρόνου ασφάλισης που έχει διανυθεί σε όλους τους φορείς επικουρικής ασφάλισης. Απονέμει στο δικαιούχο, το ποσό που αναλογεί στο χρόνο που διανύθηκε στην ασφάλισή του στο ΕΤΕΑ. Ουσιαστικά και στην περίπτωση αυτή θα εκδίδονται δύο επικουρικές συντάξεις, μία από το ΕΤΕΑ και μία από το ΝΠΙΔ – ΤΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανακαλούνται, τυχόν αποφάσεις που έχουν εκδοθεί χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις οδηγίες του συγκεκριμένου εγγράφου. Εάν ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης και σε άλλο ΝΠΔΔ, πέραν των ΕΤΕΑ και ΝΠΙΔ – ΤΕΑ, τότε εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ ΕΤΕΑ και ΝΠΔΔ αρχικά και στη συνέχεια και μεταξύ του ΤΕΑ – ΝΠΙΔ. Εκδίδονται πάλι δύο αποφάσεις συνταξιοδότησης, μία από το ΕΤΕΑ και το ΝΠΔΔ και μία δεύτερη από το ΝΠΙΔ – ΤΕΑ. Εάν υπάρχει χρόνος ασφάλισης και σε άλλο ΤΕΑ – ΝΠΙΔ, προσθέτει και τρίτη απόφαση σύνταξης.