Οικονομία

Ρυθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των λογοθεραπευτών

Ρυθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των λογοθεραπευτών Ρυθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των λογοθεραπευτών
Ρυθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των λογοθεραπευτών Ο Σύλλογος Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος ζήτησε τη συνδρομή του Συνηγόρου του Πολίτη προκειμένου να επισπευσθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) με το οποίο να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την άσκηση από τους δικαιούχους του επαγγέλματος της ειδικότητας «Λογοθεραπευτής». Το συγκεκριμένο ζήτημα βρισκόταν σε εκκρεμότητα από το 2000.

Το άρθρο 52 του ν. 2519/1997 ορίζει ότι προϋπόθεση για την έκδοση του παραπάνω ΠΔ είναι η διατύπωση γνώμης από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) προς τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα ανάληψης της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την έκδοση του απαιτούμενου ΠΔ.
Κατόπιν έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα έγκειται στην αναμενόμενη επί σειρά ετών γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η απαιτούμενη γνωμοδότηση εκδόθηκε αρχικά το 2000, αλλά δεν έγινε αποδεκτή κατά τον χρόνο εκείνο από τον τότε Υφυπουργό Υγείας. Το 2005 το ζήτημα τέθηκε και πάλι υπ’ όψιν του ΚΕΣΥ από τη Δ/νση Επαγγελμάτων Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και το 2012 εκδόθηκε από το ΚΕΣΥ νέα γνωμοδότηση. -στόσο, το ζήτημα συνέχισε να παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς η
προαναφερόμενη υπηρεσία ζήτησε τη συμπλήρωση της νέας γνωμοδότησης με την αιτιολογία ότι: (α) Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι στην Ελλάδα λειτουργεί τμήμα Λογοθεραπείας στις Σχολές Επαγγελμάτων Υγείας -Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, οι απόφοιτοι του οποίου έχουν συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες σύμφωνα με το ΠΔ 96/2002 και (β) δεν θεσπίζει μεταβατικές διατάξεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφά του προς το ΚΕΣΥ ζήτησε την επίσπευση των απαιτουμένων διαδικασιών για τη συμπλήρωση της γνωμοδότησης που απαιτείτο, το συντομότερο δυνατόν. Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι (α) η υπέρμετρη καθυστέρηση συμμόρφωσης της Πολιτείας προς τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις έχει δημιουργήσει αίσθημα δικαιολογημένης αγανάκτησης στους ενδιαφερόμενους,
(β) ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, εφόσον όπως υποστηρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, άτομα τα οποία δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα εφαρμόζουν θεραπευτικές μεθόδους και (γ) επιβαρύνονται οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία καταβάλλουν δαπάνες λογοθεραπείας σε άτομα τα οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν πιστοποιηθεί ως τα κατάλληλα για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το ΚΕΣΥ έθεσε υπ’ όψιν της Aνεξάρτητης Αρχής την υπ’ αριθμ. 3 απόφαση της 244ης/18.2.2014 συνεδρίασης της Ολομέλειας του, με την οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η τροποποίηση της προγενέστερης γνωμοδότησης του 2012. Μετά από αυτό, καταρτίστηκε σχέδιο ΠΔ το οποίο, αφού υπογράφηκε από τον τέως Υφυπουργό Υγείας κύριο Μπέζα, προωθήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία. Συνεπώς, εκτιμάται ότι σύντομα θα εκδοθεί το αναμενόμενο επί σειρά ετών Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται οι απαιτούμενοι όροι και προϋποθέσεις για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας «λογοθεραπευτής».